Inverness

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel behandlar Inverness i Skottland, för stadsdelen i Stocksund, se Inverness, Stocksund.

Koordinater: 57°28′18″N 4°13′31″W / 57.4717°N 4.2254°V / 57.4717; -4.2254

Inverness
Stad
Region Highland
Befolkning 40 880 (2004)
Tidszon UTC (UTC0)
Postnummer IV1-IV3, IV5, IV13, IV63
Riktnummer 01463
Inverness (Location).png
Webbplats: Inverness-Scotland.com
Folkmängd [1]

Inverness (Inbhir Nis är skotsk gäliska och betyder "floden Ness' mynning") är en stad i norra Skottland. Staden är administrativt centrum för kommunen Highland[2] och huvudstad i Skotska högländerna.[3]. En ovanlig omständighet beträffande Inverness är, att trots att det allra senaste privilegiebrevet gällande stadens rättigheter är utfärdat 2001, saknar staden märkligt nog lagstadgade stadsgränser.

Inverness hade 40 880 invånare i centralorten 2004, med totalt 44 560 invånare i hela tätortsområdet, inklusive den närbelägna orten Westhill.[1][4]

Staden ligger där floden Ness mynnar i havsviken Moray Firth och är av den anledningen en naturlig knutpunkt för transport. Området hade sedan länge varit bebott av pikter när den missionerande munken S:t Columba kom hit år 565 för att omvända dessa. Med tiden kom skottar att bosätta sig här. Sina första stadsrättigheter fick Inverness under 1200-talet. Inte långt från staden ligger Culloden Moor, den plats där det sista slaget som utkämpats på brittisk mark stod den 16 april 1746.

Inverness har representanter både i det skotska och i det brittiska parlamentet. Staden har tre vänorter i Europa. I Inverness finns flera kulturella och idrottsliga sammanslutningar, och till de mest betydande evenemangen räknas de årliga Highland Games. Fotbollsklubben Inverness Caledonian Thistle FC spelar i Scottish Premier League och Clachnacuddin FC spelar i Highland Football League.

Omkring fem och en halv procent av befolkningen talar skotsk gäliska och de flesta vägskyltarna runt Inverness är tvåspråkiga.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Floden Ness och Inverness Castle

Inverness ligger vid floden Ness mynning och det är också från denna staden har fått sitt namn. Några kilometer väster om staden mynnar Caledonian Canal vilken bland annat förbinder Loch Ness med Loch Oich och Loch Lochy och vilken på den skotska västkusten mynnar vid Fort William.

Öar i floden Ness, som Bught, och flodens banker är populära promenadstråk, liksom även de skogklädda bergen Craig Phadraig och Craig Dunain.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Flertalet av de mer traditionella skotska industrierna såsom destillerierna har alltmer trängts undan av högteknologi med design och framställning av hjälpmedel för diabetessjuka som framstående exempel.

Transport[redigera | redigera wikitext]

Inverness har tågförbindelser [5] med städerna Perth, Edinburgh, Glasgow, London, Aberdeen, Thurso, Wick och Kyle of Lochalsh. Till London avgår höghastighetståget Highland Chieftain alla dagar i veckan och nattåget Caledonian Sleeper sex gånger per vecka.

Inverness Airport ligger 15 kilometer öster om staden och har reguljära avgångar till Storbritannien och till Republiken Irland, däribland till London, Dublin, Manchester, Edinburgh och Belfast samt till öarna norr och väster om Skottland.

Över Moray Firth spänner den kilometerlånga Kessockbron bort till halvön Black Isle. Ytterligare tre större motorvägar utgår från Inverness, A9, A82 och A96 som bland annat leder till Aberdeen, Perth och Glasgow.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] General Register Office for Scotland, Mid-2004 Population estimates for localities (excelfil)
  2. ^ The Highland Council website hämtat 7 juli 2007
  3. ^ The Internet Guide to Scotland, Joanne Mackenzie-Winters website Hämtat 7 juli 2007
  4. ^ General Register Office for Scotland, Mid-2004 Population estimates for settlements (excelfil)
  5. ^ The Highland Main Line, the Aberdeen-Inverness Line och the Far North Line möts i Inverness. Även Kyle of Lochalsh kör till och från Inverness via Far North Line till Dingwall.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]