Hoppa till innehållet

Johannes

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ioannis)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
För den tidigare kommunen, se S:t Johannes, Karelska näset.

Johannes, mansnamn av hebreiskt ursprung, med betydelsen 'Gud Jehova/Jahve har förbarmat sig'.

Namnets popularitet i Sverige ökade i slutet av 1950-talet. De senaste åren har trenden planat ut, men namnet är fortfarande vanligt bland nyfödda. Kring förra sekelskiftet var namnet också populärt, men inte i lika hög grad som nu. Det har aldrig funnits med på någon 10-i-topplista de senaste 100 åren, men om man lägger ihop alla varianterna nedan är det troligtvis det allra vanligaste mansnamnet i den kristna världen. Den 31 december 2008 fanns det totalt 30 712 personer i Sverige med namnet, varav 9 110 med det som tilltalsnamn.[1] År 2003 fick 631 pojkar namnet, varav 217 fick det som tilltalsnamn. I Finland fanns vid slutet av 2009 239 945 män med namnet, samt cirka 20 kvinnor.

Namnsdag: i Finland 24 juni, i Sverige 27 december.

Varianter

Johannes är ett av de mansnamn som givit upphov till flest variationer; Johan, Jan, Hannes, John, Jon, Jöns och Jens är alla varianter eller kortformer som förekommer i germanska språkområden. I romanska språkområden finns former som Ioannes (latin), Juan (spanska), Giovanni (italienska) och Jean (franska). Namnet Ivan är den ryska formen av Johannes.

Andra varianter är [2]

Bibliska personer med namnet Johannes

Helgon med namnet Johannes

Senare, ecklesiastika helgon

Andra Johannes

Referenser

  1. ^ Statistiska Centralbyrån, Namnstatistik Arkiverad 16 september 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Eva Brylla: Förnamn i Sverige, 2004