Jacob Ilkka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Jacob (Jaakko) Bengtsson Ilkka född 1545, avrättad 27 januari 1597 i Österbotten i Finland. Upprorsledare för det s.k. Klubbekriget i norra och östra Finland 1596–1597.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jacob var en storbondeson från Ilmola i Österbotten och övertog fädernesgården 1585, men arbetade både före och efter detta som köpman i trakten. Han blev länsman 1586 och var ryttare i armén mellan 1591 och 1592 och hade till skillnad från många andra av 1500-talets bondeledare hört till de övre samhällsskikten under hela sitt liv. Han hade också stridit på den svenska sidan i det långvariga ryska kriget som skulle komma att bli en utlösande faktor till det kommande upproret. Han gjorde rusttjänst och tillhörde således frälset. Länsmanstiteln erhöll han på grund av sina goda förbindelser med staden Reval.

Det finns många olika versioner av hur Ilkka kom att bli involverad i upproret, en av dessa är att han manövrerades dit av hertig Karl. Andra vill dock förklara hans involvering med att han som köpman hade en naturlig lyhördhet för folkopinionen i det av krig hårt drabbade Finland under denna period.

Han greps i slutet av 1595 och kastades i fästning, men lyckades fly därifrån. Dock hade han bränt sitt förtroendekapital bland samhällets makthavare och var därmed tvungen att fortsätta upproret mot ståthållare Klas Fleming. Fleming hade dock lärt en del saker från Gustav Vasas taktik under Dackefejden femtio år tidigare och lyckades dels med propaganda där Ilkka förvrängdes till Ilkeä (Elak), dels med mutor att få Jacob utlämnad av de egna trupperna.

Ilkka tillfångatogs och avrättades av fogden Abraham Melkiorsson.

Ett monument över Ilkka är rest i Ilmola. Agrarförbundets organ bär namnet Ilkka, efter upprorsledaren.

Referenser[redigera | redigera wikitext]