Jag är Zlatan Ibrahimović

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jag är Zlatan Ibrahimović
Min historia
Zlatan Ibrahimović i Europamästerskapet 2012
Zlatan Ibrahimović i Europamästerskapet 2012
Författare Zlatan Ibrahimović och David Lagercrantz
Förlag Albert Bonniers förlag
Utgivningsår 2011
Antal sidor 432
Vikt 637 gram
Mått 162 x 202 x 31
ISBN (inbunden) ISBN 9789100126537
ISBN (ljudbok) ISBN 9789174331516
ISBN (MP3-CD) ISBN 9789173486149
ISBN (e-bok) ISBN 9789100127411

Jag är Zlatan Ibrahimović är fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović självbiografi, skriven av Zlatan tillsammans med journalisten David Lagercrantz. Den gavs ut senhösten 2011Albert Bonniers Förlag och såldes på en månad i runt 415 000 exemplar.[1] År 2012 nominerades den till Augustpriset i kategorin årets fackbok.[2]

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

I boken berättar Zlatan Ibrahimović om sig själv och sitt liv, barndomen i Rosengård, uppväxten med sin pappa, genombrottet i Malmö FF som 19-åring, tiden som proffs i Nederländerna, Italien och Spanien, landslagskarriären, bland annat. Dessutom skildrar han ingående bråken med sin tränare Pep Guardiola under tiden i Barcelona. Ibrahimovic kritiserar också sin förre landslagskamrat Fredrik Ljungberg, som han kallar primadonna, samt den tidigare sportchefen i Malmö FF Hasse Borg som under Zlatans tid i klubben fungerat som en slags mentor. Zlatan beskriver i boken att han betraktade Borg som en '"extrafarsa", men att denne bara var intresserad av att göra pengar för klubben. Även den förre förbundskaptenen i landslaget, Lars Lagerbäck, kritiseras för sin dåliga hantering av "utekvällen i Göteborg", då Zlatan, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson hade gått på krogen för att fira Mellbergs födelsedag, under pågående landslagssamling till EM-kvalet.

I boken hyllar Zlatan många som har betytt mycket för honom, dels familjemedlemmar men också agenten Mino Raiola, kompisen Maxwell och den förre tränaren José Mourinho, som han uttrycker stor beundran och respekt för.

Ur boken[redigera | redigera wikitext]

Om livet hemma hos pappan

  • "Jag kunde söka igenom varenda låda, varenda vrå, för en enda makaron eller köttbulle. Jag åt mig mätt på rostade mackor. Jag kunde smälla i mig en hel limpa, eller så sprang jag över till morsan. Det var inte alltid öppna famnen"


Om vad ledningen i skolan ansåg om honom

  • "Den där särbehandlingen sitter kvar i mig. Jag mådde inte bra av det. Okej, på lång sikt kanske den gjorde mig starkare. Inte vet jag. Jag blev ännu mer av en krigare. Men på kort sikt sabbade den mig"


Om mamman som slog Zlatan och syskonen

  • Hon slog oss med träslevar och det hände att de där slevarna gick sönder, och då fick jag pallra mig iväg och köpa en ny, som om det var mitt fel att hon slagit så hårt.


Om Guardiolas utfrysningsmetoder

  • Han sa inte ens god morgon. Inte ett ord. Han undvek min blick. Steg jag in i ett rum, gick han ut. Vad är det frågan om? tänkte jag.


Om landslagskollegan Fredrik Ljungberg

  • Vi var ett fint gäng, bra killar och så en primadonna. Primadonnan körde med sitt larv: ”I Arsenal förstår ni, där gör vi så här. Det är faktiskt så man ska göra. För i Arsenal vet man sånt”. Den stilen ungefär. Jag ruttnade på det. ”Jag har ont i ryggen. Ojojoj. Jag kan inte åka i den vanliga bussen. Jag måste ha det och det”. Vem fan var han och komma och köra överklass med oss?


Om Hasse Borg

  • Jag var nitton år och från Rosengård. Jag visste ingenting om världen (...) jag trodde att Hasse Borg var min vän, min extrafarsa, typ. Jag fattade aldrig att han bara tänkte på en enda sak; att tjäna pengar åt klubben.
  • Jag förlåter honom inte, inte en chans. Man gör inte så mot en ung kille från förorten som har noll koll på såna grejer. Man låtsas inte vara extrafarsa samtidigt som man söker vartenda kryphål för att blåsa honom.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Hasse Borg bröt tystnaden om boken i januari 2012, men ville inte uttala sig specifikt om vad som hänt och varför Zlatan går så hårt åt honom i självbiografin. [3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sydsvenskan 6 december 2011, ytterligare text.
  2. ^ Zlatan kan få Augustpriset. SvD. Läst 2013-02-26.
  3. ^ Aftonbladet 10 januari 2012.