Jon Huntsman

Från Wikipedia
Jon Huntsman, i egenskap av Utahs guvernör (januari 2007).

Jon Meade Huntsman, Jr., född 26 mars 1960 i Redwood City, Kalifornien, är en amerikansk republikansk politiker och diplomat. Han var guvernör i Utah 20052009. Han är USA:s ambassadör i Ryssland sedan 2017.

Han är son till affärsmannen och filantropen Jon Huntsman (Huntsman Corporation). Hans morfar David B. Haight var en apostel av Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga. Huntsman studerade vid University of Utah och University of Pennsylvania.

Han var USA:s ambassadör i Singapore under president George H.W. Bush. President Barack Obama tillkännagav den 16 maj 2009 att Huntsman nominerats till USA:s ambassadör i Kina, varpå Huntsman tackade ja till utnämningen och avgick som guvernör.[1]

Den 31 januari 2011 lämnade Huntsman in sin avskedsansökan avseende ambassadörsposten i Kina[2] och avgick från sitt ämbete den 30 april samma år.[3]

Enligt flera källor nära Huntsman undersökte han möjligheten att ställa upp i det republikanska primärvalet inför presidentvalet 2012.[4] Efter att ha offentliggjort sig som kandidat, representerande moderata åsikter med stöd för homosexuellas rättigheter och motåtgärder för global uppvärmning på agendan, deltog Huntsman i flera debatter och primärval men misslyckades stort i primärvalen och valde att dra sig ur valet till förmån för Mitt Romney.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Olene Walker
Utahs guvernör
20052009
Efterträdare:
Gary Herbert