Katina Schubert

Från Wikipedia
Katina Schubert (2017)

Katina Schubert, född 28 december 1961 i Heidelberg, är en tysk politiker som sedan 2007 är vice ordförande för det tyska socialistpartiet Die Linke.[1]

Åren 1981–1989 bedrev Schubert universitetsstudier i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, huvudsakligen i Bonn. Hon arbetade under 1990-talet periodvis som volontär och journalist.

I yngre år (1980–1982) var Schubert medlem i det socialdemokratiska partiet SPD:s ungdomsförbund, men engagerade sig senare i den utomparlamentariska vänstern. 1996 började hon arbeta hos socialistpartiet PDS kansli i tyska förbundsdagen, och 2001 blev hon medlem i PDS. 2003 kom Schubert med i partistyrelsen för PDS, som 2005 döpte om sig till Die Linke.PDS. I samband med att Die Linke bildades genom en sammanslagning av Die Linkspartie och WASG blev Schubert en av fyra vice ordförande i partiet, som även har två ordförande (en från f.d. Linkspartei och en från f.d. WASG).

Polisanmälan mot Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Den 6 december 2007 polisanmälde Katina Schubert den tyskspråkiga versionen av nätencyklopedin Wikipedia för dess användning av nazistiska symboler såsom hakkors i sina artiklar, med särskild hänvisning till artikeln om den nazistiska ungdomsrörelsen Hitlerjugend.[2] Polisanmälan väckte stor uppmärksamhet, även internationellt[3]. Då Schubert fick motta kritik för sin polisanmälan, även från partikamrater, drog hon tillbaka den.

Källor[redigera | redigera wikitext]