Komsomolskaja (Koltsevajalinjen)

Komsomolskaja
5  Koltsevajalinjen
Stationsinformation
TunnelbanaMoskvas tunnelbana
Invigd1952
Förbindelser
Anslutande linjerByte till Komsomolskaja
Läge
Djup under marknivå37 m
Övrigt
ArkitektAleksej Sjtjusev[1] och Viktor Kokorin[1]

Komsomolskaja (ryska: Комсомольская uttal), är en tunnelbanestation på Koltsevajalinjen i Moskvas tunnelbana.

Stationen öppnades den 30 januari 1952 och är Moskvas mest kända tunnelbanestation. Stationen har storslagen arkitektur och utsmyckning, och ligger också vid Moskvas mest trafikerade knutpunkt, Komsomolskajatorget, där tre av stadens järnvägsstationer är belägna - Leningradskij, Jaroslavskij och Kazanskij.

Det konstnärliga temat är patriotiskt och skildrar Rysslands historia av strider och krig. Alexander Nevskij, Dmitrij Donskoj och andra krigshjältar finns som mosaiker här. Stationens huvudsakliga formgivare är Aleksej Sjtjusev, Komsomolskaja är den enda tunnelbanestation han formgav. Stationens konstruktion var först tänkt att vara av klassisk djup pylon-typ, med kraftiga betongpyloner, men Sjtjusev förkastade detta och i stället valde man smäckra, åttkantiga stålpyloner som kläddes med marmor, vilket gav stationen dess luftiga karaktär.

Arkitektur och dekorationer[redigera | redigera wikitext]

Stationen har åtta stora takmosaiker skapade av Pavel Korin. I kronologisk ordning är mosaikerna dessa:

Mellan de stora mosaikerna finns mindre mosaiker av förgyllt smalt som visar olika ryska vapen och rustningar. I ena ändan av stationen finns en byst av Lenin.

I mitten av plattformen klädd i röd granit finns två passager, kantade av marmorbalustrader med rulltrappor som leder ned till en lobby, med huvudrulltrappor upp till tunnelbanestationen med samma namnSokolnitjeskajalinjen (röda linjen). På väggen mittemot rulltrappan finns en stor fluorescerande mosaik, också denna av Pavel Korin, som föreställer Segerorden, den högsta militära utmärkelsen i Sovjetunionen.

1958 belönades stationen med Grand Prix vid världsutställningen Expo '58 i Bryssel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] hämtat från: ryskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]