Krigskonsten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En uppplaga av Krigskonsten från Qianlong-kejsarens tid (1735-1796).

Krigskonsten (kinesiska: 孫子兵法; pinyin: Sūnzǐ Bīngfǎ; "Sun Zis militärstrategi") är en bok skriven av Sun Zi som beskriver taktiska knep att ta till för att påverka utfallet av en konfliktsituation till sin fördel.

Det äldsta exemplaret av "Krigskonsten" är skrivet på bamburullar runt år 380 f.Kr. "Krigskonsten" antas vara skriven av den kinesiske generalen Sun Zi som levde för cirka 2 500 år sedan. Krigskonsten beskriver och analyserar krigets väsen på ett rationellt sätt och trots åldern på verket har den visat sig användbar i både militära och civila situationer än i dag. Grundtanken i skriften är att kriget vinns långt innan kriget börjar och framhåller vikten av förberedelse i form av att lära känna sina egna och fiendens svagheter, och avvisar all övertro och jakt på ära.

All Krigföring bygger på bedrägeri. När vi kan anfalla måste vi verka oförmögna och passiva. När vi är nära måste vi få fienden att tro att vi är långt borta. När vi är långt ifrån måste han tro att vi är nära. Vi måste locka fienden, simulera förvirring och krossa honom.
Sun Zi i Krigskonsten, ca 380 f.kr.

Skriften innehåller 13 olika kapitel där läsaren kan följa krigets praktiska överväganden och förklarar användandet av manipulation, manövrer och spioneri, allt för att vinna slag med så lite strid som möjligt.

Översättningar[redigera | redigera wikitext]

Boken översattes till franska av Joseph-Marie Amiot på 1700-talet och påstås ha inspirerat Napoleon I. Som inspiration för strateger brukar den nämnas samtidigt med den mer omfattande Om kriget (1832–1834) av Carl von Clausewitz, som var preussisk general under Napoleonkrigen.

Svenska översättningar har gjorts av Theo Hartman (från engelskan), Krigskonsten : 383 maximer om att segra och besegra (1989); Bo Ericson (från engelska), Sunzi talar : krigskonsten : kinesisk militär klassiker (1996); samt Ooi Kee Beng och Bengt Pettersson (från klassisk kinesiska), Sun Zis krigskonst (1997, pocketupplaga 2012).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, The Art of War