Lögn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”lögner” leder hit. För filmen, se Lögner (film).

En lögn är en oriktig utsaga som uttalas såsom varande sann, med avsikt att få dem som tar del av utsagan att anta dess riktighet trots att den som uttalar den vet att den är osann. En lögnare är en person som tidigare ljugit eller tenderar att ljuga ofta, även när det inte är nödvändigt. Mytomani är en form av tvångsmässigt ljugande.

Andra former av bedrägeri, såsom förklädnader, förfalskningar och trolleri, betecknas strängt taget inte som lögner. Även sanna påståenden kan betecknas som lögner om de uttalas av en känd lögnare som är medveten om sitt rykte och att mottagaren kommer att utgå ifrån att han eller hon ljuger.

Typer av lögner[redigera | redigera wikitext]

Det finns många typer av lögner.

Den stora lögnen[redigera | redigera wikitext]

Den stora lögnen är ett begrepp inom propaganda som myntades av Adolf Hitler i Mein Kampf och som syftar på en lögn som är så kolossal att allmänheten utgår ifrån att ingen skulle ha mage att ljuga så stort. [1]

Bluff[redigera | redigera wikitext]

En bluff är en sorts lögn som går ut på att få andra att tro att man har en förmåga eller en avsikt som man inte har. Inom spel betecknas bluffar som en del av de strategier spelarna kan begagna sig av för att skaffa fördelar gentemot de andra spelarna.

Vit lögn[redigera | redigera wikitext]

En vit lögn är en mindre lögn, ofta med syftet att trösta mottagaren där sanningen skulle ha varit otrevlig eller opraktisk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Baker White, John (1955). The Big Lie. OCLC 1614230