Lars Gyllenhaal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lars Gyllenhaal bredvid tyskmagasinen i Karlsvik, Luleå 2010.
Lars Gyllenhaal visar hemlig sovjetisk karta över svensk stad.

Lars Herman Folke Gyllenhaal, född 9 juli 1968, är en svensk adelsman och författare med modern militärhistoria som specialitet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han är enda barnet till f.d. pressrådet i utrikesdepartementet, friherre Herman Gyllenhaal och barnsköterskan Monica Gyllenhaal, född Wennerholm. Han är gift med Ann-Sofie Gyllenhaal, född Svensson; makarna bor i Rosvik i Piteå kommun och har en son och en dotter. Han utnämndes till "Årets Pitebo 2011".

Han är huvudman för den adliga ätten Gyllenhaal och tillhör själv den äldre grenen, som omfattar alla i Sverige boende inom ätten. Den yngre grenens medlemmar bor i USA, bland andra skådespelarsyskonen Jake och Maggie Gyllenhaal.[1]

Gyllenhaal studerade franska vid Université de Savoie och ryska på ett språkinstitut i Moskva i dåvarande Sovjetunionen. Gyllenhaal började skriva som frilansjournalist för militärhistoriska tidskrifter och tidningar. Från 1992 till och med 1994 var han anställd av de lokala myndigheterna i staden Apatity i Murmansk län på Kolahalvön i nordvästra Ryssland.

Han återvände till Sverige 1994 och rekryterades av stiftelsen Centek i Luleå, där han var projektledare tills han 2000 blev författare på heltid. År 2005 blev hans bok Svenskar i krig 1914-1945 (med Lennart Westberg) nominerad till "Årets bok om historia".

Gyllenhaal har gjort research för flera dokumentärfilmer om andra världskriget, till exempel Krieg in der Arktis (Kriget i Arktis)[2] av Jens Becker och Ralf Daubitz och de prisbelönta Blood Road (Blodsvägen)[3] och Under a Rusty Star (Under en rostig stjärna)[4] båda av Gunilla Bresky.

Sedan 2005 är han en invald ledamot av Svenska Militärhistoriska Kommissionen. Han har varit verksam i utvecklingen av Försvarsmuseum Boden. Han blev 2011 utnämnd till Årets Pitebo "För sitt mästerliga arbete i att gräva fram intressant militärhistoria. Något som resulterat i en mängd tv- och radioprogram samt bokprojekt, alla med genomgående hög kvalité och unik information.” (ur motiveringen)

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Åkesson, Sara (10 februari 2006). ”Här är Gyllenhaals svenska släktingar”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article352690.ab. Läst 22 januari 2010. 
  2. ^ ”Krieg in der Arktis” (på tyska). Arte. http://www.arte.tv/de/Krieg-in-der-Arktis/1641456.html. [död länk]
  3. ^ ”Blood Road”. Museumsnett.no. http://www.museumsnett.no/alias/HJEMMESIDE/saltdalmuseum/Saltdal%20museum/Blodveimuseet/engelskfilmbloodroad.htm. [död länk]
  4. ^ ”Under a Rusty Star” (på engelska). FIPA. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/7eVt. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]