Lars Pirak

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lars Pirak

Lars Pirak, född 27 juli 1932 i Kvikkjokk, död 2 oktober 2008[1], var en samisk konstnär och sameslöjdare från Jokkmokk.

Lars Pirak växte upp i Luovaluokta i Tuorpon sameby och har gjort offentliga utsmyckningar bland annat vid Samernas folkhögskola i Jokkmokk samt för Piteå stadshus. Han är känd för att vara en av de första som förnyade det samiska hantverket och finns representerad vid museer över hela världen. Han målade även i akvarell och olja och var dessutom jojkare.[2] Han har likaså gjort trä- och renhornsskulpturer; "Saltripan" är mycket populär.

Lars Pirak var den första samiska slöjdare som promoverades till filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet 2003. Motiveringen till utnämningen lyder: "I sin konstnärliga gärning är Lars Pirak en förmedlare av den gamla samiska kulturen till kommande släktled. Han har deltagit i utställningar och finns representerad vid museer över hela världen".[3]Han emottog Norrbottens läns landstings heders- och förtjänststipendium 2006.[4]

Lars Pirak efterlämnade hustru, barn och barnbarn i Tuorpon sameby, vars loga Lars Pirak designat. Han är far till Katarina Pirak Sikku.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Kurt Kihlberg (2007). Made in Sápmi : en värld av samisk konst och slöjd : en bok till Lars Pirak. Förlagshuset Nordkalotten. ISBN 91-974896-3-8 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ NSD den 6 oktober 2008 - Lars Pirak har avlidit
  2. ^ ”Umeå universitet:Profiler inom samisk kultur blir hedersdoktorer”. http://www.info.umu.se/Nyheter/Pressmeddelande.aspx?id=1193. 
  3. ^ Kihlberg, Kurt (2006). Made in Sápmi. Förlagshuset Nordkalotten. Sid. 8. ISBN 91-972178-1-6 
  4. ^ Heders- och förtjänststipendiet 2006