MP3

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För spelet i Mario Party-serien, se Mario Party 3.
MPEG-1 Audio Layer 3
Filändelse .mp3
MIME-typ audio/mpeg
Utvecklad av Moving Picture Experts Group
Typ av format Ljud
Utökad till mp3PRO, MP3 Surround
Standard ISO 11172-3

MP3, egentligen MPEG-1 Audio Layer 3, är en del av standarden MPEG-1. MP3 använder en algoritm för destruktiv komprimering vid inspelning av ljud, vilket innebär att en del av kvaliteten i ljudsignalen försvinner när ljudet komprimeras enligt MP3 algoritmen. Vid inspelning enligt mp3-standarden finns möjligheten att välja olika bitrates / datahastigheter uttryckta i antal kilobit per sekund (kbps) som motsvarar olika kvalitetsgrader för ljudet. Upp till 128 kbps ger MP3 mycket tydligt märkbara nackdelar av den destruktiva komprimeringen i ljudet jämfört med motsvarande, nyare algoritmer. Senare tillkomna algoritmer (t.ex. WMA) tar visserligen också de bort delar av ljudets kvalitéer men i något mindre grad än MP3 vid lägre bitrates, men vid högre bitrates är kvalitetförlusten mindre märkbar hos MP3 i jämförelse med nyare komprimeringsformat. MP3 med 128 kbit/s (som också benämns 16 kB/s eller 128 kbps) ger en ljudkvalitet som många ansåg är tillräcklig och blev snabbt en inofficiell standard när nerladdningsprogram blev allt vanligare. Idag är dock oftast 192 kbit/s ett minimikrav och 320 kbit/s är inte ovanligt att se. En möjlig efterträdare till MP3 är FLAC som komprimerar ljudet utan att någon information går förlorad (engelska: lossless). Filer som är komprimerade i MP3-formatet kallas vanligen för MP3-filer eller MP3:or.

MP3 bygger på patent ägda av bland andra Fraunhofer IIS. I praktiken innebär det att den som tillverkar en MP3-spelare måste betala licensavgifter. Algoritmen utvecklades 1991 vid universitetet i Hannover i Tyskland.

MP3 är ett av de absolut mest populära ljudformaten idag, vilket beror på att formatet har funnits under en lång tid och har hunnit etablera sig. Formatet stöder dessutom ID3-taggar vilket används för att spara dold metainformation till exempel album, artist och kommentarer. Motsvarigheter till ID3 finns hos flera populära filformat, till exempel WMA.

MP3 är inte detsamma som MPEG-3, som inte har funnits annat än som ett dokument.

Formatet MP3 blir alltmer populärt, även bland dem som tidigare varit mot distribution av musikfiler utan kopieringsskydd. [1] [2]

Metainformation[redigera | redigera wikitext]

ID3-tag eller Identify MP3 är en informationssträng innehållande metadata för MP3-filer som lagras i MP3-filen men kan ge kompatibilitetsproblem för spelare. Formatet togs fram 1996 av Eric Kemp.

ID3v1[redigera | redigera wikitext]

ID3v1 var den första versionen av Eric Kemp som hade en fixerad storlek på 128 byte (tecken). Informationen skrevs sist i MP3-filen:

  • Låttitel: 30 bytes
  • Artist: 30 bytes
  • Album: 30 bytes
  • År: 4 bytes
  • Kommentar: 30 bytes
  • Genre: 1 byte (80 olika genrer på 80 tecken)
  • 3 bytes för ordet TAG vilket visade var tagen började.

ID3 v1.1[redigera | redigera wikitext]

ID3v1.1 var nästa version där man låtit ta bort 2 bytes på alla fält med 30byte. Detta för att ge plats till en skrivbar genre och två bytes för att beskriva låtnummer på skivan.

ID3v2[redigera | redigera wikitext]

ID3v2 som är den senaste har plats för 256 MB information med max 16 MB per block vilket tillåter en stor mängd kategorier och möjligheten att bädda in bilder och andra filer såsom låttexter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Andra ljudfilformat[redigera | redigera wikitext]