Mangrove

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mangroveträsk i Bangladesh.
De gröna ytorna utvisar var mangrove förekommer.
Mangroveskott i Australien.

Som mangrove betecknas olika träd och buskar som lever i tropiska eller subtropiska kustregioner med tidvatten över hela världen. Mangrover förekommer i olika familjer av divisionen fröväxter och räknas därför inte som systematisk grupp.

Mangrover ökar stabiliteten i marken och deras rötter har god förmåga att tolerera salt. Olika fiskarter lever vid rötterna under vattnet på mangrove. Mangrove förekommer vid kusten, främst vid flodmynningarna.

Idag försvinner mangroveskogarna i snabb takt, ungefär hälften av ursprungliga mangroveskogar är redan borta. Orsaken är framförallt odlingen av jätteräkor som sedan exporteras till västvärlden. [källa behövs]

Mangroverna har utvecklat en speciell teknik för att hjälpa sin avkomma till bättre överlevnad. Många mangrovearter, exempelvis de flesta arterna i familjen Rhizophoraceae har vivipar reproduktion, vilket innebär att trädets frön börjar gro medan de fortfarande är fästa vid trädet (till skillnad från normala frön, som måste hamna i jord för att gro). Groddplantan växer inuti frukten, eller ut ur den, och kan producera sin egen näring via fotosyntes. När groddplantan är mogen landar den i vattnet och kan sedan färdas långa sträckor. Den kan överleva i dvala i veckor och månader, till och med över ett år, tills den anländer till en lämplig miljö att slå rot i.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]