Mathilde Bonaparte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mathilde Bonaparte

Mathilde Laetitia Wilhelmine Bonaparte, född 27 maj 1820 i Trieste , död 2 januari 1904 i Paris , var en fransk prinsessa och salongsvärd. Hon var dotter till Jerome Bonaparte och Katharina av Württemberg, brorsdotter till Napoleon I och kusin till kejsar Napoleon III av Frankrike.

Född och uppvuxen i Italien, var Mathilde en tid förlovad med sin kusin, den framtida Napoleon III , innan hon 1840 gifte sig med den förmögne ryske fursten Anatolij Demidov, som före giftermålet på hennes fars begäran fick titeln prins av Toscana. De hade inga barn.

Deras förhållande blev ganska snart olyckligt: Anatole krävde att få fortsätta sitt förhållande med Valentine de St Aldegonde, och Mathilde rymde därför 1846 till Paris med Anatoles juveler och sin älskare Émilien de Nieuwerkerke, där hon fick stöd av sin kusin Napoleon.

I Paris blev hon efter kusinens upphöjelse till kejsare värdinna för en berömd salong och samlingspunkt för tidens konstnärer i Elyséepalatset[1]: Théophile Gautier blev 1868 hennes bibliotekarie. Anatole dömdes av separationsdomstolen att betala underhåll, vilket han motsatte sig, och Mathilde och hennes vänner använde bland annat media som forum för konflikten.

Mathilde Bonaparte var själv konstnär och ställde ut sina verk ett flertal gånger.[1]

Efter revolutionen 1870 fortsatte hon efter en kort tids vistelse i Belgien att leva i Frankrike, där hon var den sista medlemmen av familjen Bonaparte efter att alla medlemmar av tidigare dynastier landsförvisats år 1886.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svensk uppslagsbok, Malmö 1939

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia