Mirella Freni

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mirella Freni, född 04:00 den 27 februari 1935 i Modena är en italiensk lyrisk sopran, med en imponerande styrka i det höga registret. Störst var hon kanske i Verdi och Puccini, men hon kunde sjunga Donizetti, Mozart och även Tjajkovskij mycket bra. Som tio-åring sjöng hon Madama Butterfly i en sångtävling, men den legendariske tenoren Beniamino Gigli rådde henne att inte sjunga sönder sig; hon väntade tills hon var 17. Hon föddes samma år och på samma ort som Luciano Pavarotti, de kände varandra redan som barn, och var gift med basen Nicolai Ghiaurov. Mirella har gjort många inspelningar av operor, arior och andra sångstycken på CD och DVD. Micaela i Carmen var hennes debutroll 1955, genombrottet kom som Adina i Kärleksdrycken i Glyndebourne; senare sjöng hon Mozarts Susanna och Zerlina i Figaros Bröllop respektive Don Giovanni.


Freni kom att bli en av Herbert von Karajans favoriter och hon sjöng under honom bl a Gounods Marguerite (Faust) och Juliette. 1965 kom Metropolitandebuten som Mimì i La Bohéme och och hon började sjunga tyngre roller i början på 70-talet; hennes Amelia i Simon Boccanegra under Abbado var mycket vacker och hennes Desdemona (mot Jon Vickers) var gripande, men hennes i grunden lyriska röst passar inte alltid i dramatiska partier. [1]. Se också Alan Blyths och J.B. Steanes omdömen från Gramophone.

Egentligen heter hon Fregni, men ändrade stavningen för att det skulle vara lättare att uttala på de flesta språk. Hon har skrivit en självbiografi i samarbete med Giuseppe Gherpelli, den heter Mio caro teatro, och finns bara på italienska. Artikeln är delvis baserad på engelska Wikipedias version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]