Monika av Hippo

Från Wikipedia
Monika av Hippo
Monika av Hippo
Monika av Hippo
Augustinus och hans moder Monica.
Målning av Ary Scheffer från 1846.
Änka
Född332
Tagaste, nuvarande Algeriet
Dödoktober 387
Ostia
Vördas inomRomersk-katolska kyrkan
lutherska samfund
anglikanska samfund
Helgonförklaradomkring 1550
HelgedomSant'Agostino in Campo Marzio i Rom
Helgondag27 augusti
Skyddshelgon förGifta kvinnor, mödrar, änkor, alkoholism, olyckliga äktenskap

Monika av Hippo, född 332 i Tagaste, nuvarande Algeriet, död 387 i Ostia utanför Rom, vördas som helgon av katolska och ortodoxa kristna. Hon var mor till Augustinus. Hennes minnesdag firades tidigare den 4 maj, men den firas sedan 1969 den 27 augusti.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Monika av Hippo föddes i en kristen familj och var enligt vissa uppgifter berber. I unga år gifte hon sig med Patritius, som inte var kristen. Äktenskapet var olyckligt; bland annat eftersom maken hade ett våldsamt humör. Hon blev mor till tre barn. Den äldste, Augustinus, blev sedermera en av Romersk-katolska kyrkans mest framstående teologer och tänkare. De båda övrigas namn var Navigius och Perpetua. Eftersom barnens far inte var kristen fick inte barnen döpas. Vid ett tillfälle, när Augustinus var mycket sjuk, gav dock fadern med sig, och Augustinus blev sålunda döpt. Så småningom blev också Monikas make kristen, men han avled strax därefter.

När Augustinus studerade i Karthago, avföll han från kristendomen för manikeismen. Monika, som blivit änka, fick då, berättas det, en uppenbarelse, och beslutade sig för att söka upp sin son och omvända honom till kristendomen. Med tiden hamnade mor och son i Italien, och träffade Ambrosius av Milano; ett möte som föranledde försoningen mellan dem och att Augustinus lät döpa sig i Johannes Döparens kyrka i Milano. Därpå beslutade de sig för att återvända till Afrika, men Monika avled i Ostia, på väg hem. I sin sorg över moderns bortgång författade Augustinus sina Bekännelser i Ostia.

Monika begravdes först i Ostia, och det verkar inte ha förekommit någon utbredd kult inledningsvis. Under 500-talet flyttades hennes reliker till en krypta i kyrkan Sant'Aurea. Vördandet av Monika verkar ha spridits under 1200-talet och hon firades då den 4 maj, vilket har lett till att denna dag idag är Monikas namnsdag enligt den svenska almanackan. År 1430 lät påve Martin V hämta hennes reliker till Rom; sedan Augustinus fått en kyrka tillägnad sig, Sant'Agostino in Campo Marzio, flyttades hon slutligen dit. Först under 1500-talet verkar dock hennes kult ha upptagits i kalendrarna. År 1969 flyttades hennes helgondag till den 27 augusti.

Monika åkallas av kvinnor vid böner för söner och makar som förlorats.

Orten Santa Monica i Kalifornien är uppkallad efter henne.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Farmer, David Hugh (1992) (på engelska). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford Reference (3 ed.). Oxford: Oxford University Press. sid. 343–344. ISBN 0-19-283069-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]