Nanduer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nanduer
Nandu (Rhea americana)
Nandu (Rhea americana)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Strutsfåglar
Struthioniformes
Familj Nanduer
Rheidae
Bonaparte, 1849
Släkte Rhea
Brisson, 1760
Familjer
Se text
Hitta fler artiklar om fåglar med

Nanduer (Rheidae) är en familj fåglar i ordningen strutsfåglar (Struthioniformes). De är stora flygoförmögna fåglar som lever i Sydamerika.

Systematik och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Familjens taxonomi är oklar och olika auktoriteter delar upp familjen på olika sätt. Vissa delar upp familjen i två släkten Rhea och Pterocnemia medan andra anser att den består av det enda släktet Rhea. Vanligt är att familjen anses omfatta två nu levande arter:

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Hanarna uppvaktar mellan två till tolv honor. Efter parningen bygger hanen ett bo, i vilket alla honorna lägger sina ägg. Det är hanen som ruvar de mellan tio till sextio äggen och ungarna kläcks efter 36 dygn. Medan hannen ruvar, ger sig honorna av, och kan para sig med andra hanar. Under den tid som hanen tar hand om ungarna anfaller han den som närmar sig, om det så är en människa eller en nandu-hona.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Nanduerna är allätare och lever i öppna gräsbiotoper. De föredrar storbladiga plantor, men de äter också frön, rötter, frukt, insekter och smådjur.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det vetenskapliga namnet Rhea fick de 1752 av Paul Mohring. Varför han döpte fåglarna efter den mytologiska karaktären Rhea är okänt.