Nicolas Oresme

Från Wikipedia
Nicolas Oresme

Nicolas Oresme, Nicholas Oresme, eller Nicole Oresme, född cirka 1320 i Normandie utanför Caen, död 11 juli 1382 i Lisieux, var en normandisk filosof, ekonom, matematiker, fysiker och biskop, och räknas som en av den moderna vetenskapens fundament. Har var den förste som översatte Aristoteles till folkspråk.

Han var bondson, och studerade till en början konst under Jean Buridan. 1348 var han teologistuderande i Paris och blev magister 1356 vid Collège de Navarre, en del av universitetet i Paris. 1362 blev han domkyrkopräst i Rouen och domprost 28 mars 1364. 3 augusti 1364 blev han biskop i Lisieux. Hans idéer förebådar renässansen. Han införde och skapade ett stort antal vetenskapliga termer för franska, genom latinet.

Han hade ett annat rumsbegrepp än Aristoteles som definierar rummet som det utrymme som kan upptas av en kropp. Oresme ser istället även den absoluta tomheten som ett rum. Han ser också möjligheten att den finns andra världssystem och att det kanske finns världar som avlöser varandra i tiden. Han hade även teorier om jordens rotation.

Hans beskrivning av det mänskliga psyket innehåller metoder som skulle kunna betraktas som empiriska. Hans teorier om medvetandet liknar den som Hermann von Helmholtz hade, men han var fem århundraden före.

Bibliografi

  • De l'origine, nature et mutation des monnaies, ett arbete om ekonomi och valutateori.
  • De caelo et mundo, en avhandling om himmelen och jorden. Ett verk där han förekommer Nicolaus Copernicus genom att utveckla Jean Buridans idéer om jordens och andra kroppars rörelser. Han beskrev analytisk geometri och förekom René Descartes, och beskrev en lag om fallande kroppar långt före Galileo. Han var den förste som använde potenser med rationella (bråktals-) exponenter.
  • Kommentaren till Aristoteles etik (1370),
  • Kommentarer till Aristoteles politik och ekonomisk (1371)
  • Tractatus av configurationes qualitatum motuum - ej bevarat, men finns omnämnt i Tractatus de latitudinibus formarum av Johannes de Sancto Martino.
  • Algorismus proportionum - matematik.
  • De proportionibus proportionum - matematik: behandlar beräkningen med irrationella proportioner.

Källor