Panhard et Levassor Dynamic

Från Wikipedia
Panhard et Levassor Dynamic
Panhard et Levassor Dynamic Berline med den franske skådespelaren Victor Boucher (1877–1942). Fotot är taget 1937.
Panhard et Levassor Dynamic Berline med den franske skådespelaren Victor Boucher (1877–1942). Fotot är taget 1937.
Grundinformation
MärkePanhard et Levassor
Tillverkning1937–1940
Konstruktion
KlassStorbilsklass
Karosseri4-dörrars berline, kabriolet, coupé
Drivlina
MotorSexcylindrig slidmotor på 4 100 eller 4 783 cm³
DrivningBakhjulsdrift
Växellåda4-växlad manuell
Kronologi
FöregångarePanhard et Levassor CS och Panhard et Levassor DS

Panhard et Levassor Dynamic var en fransk stor bil, som lanserades på Bilsalongen i Paris i oktober 1936 som efterträdare till Panhard et Levassor CS och Panhard et Levassor DS. Den tillverkades av Panhard et Levassor till 1940, då andra världskriget kom i vägen för produktion av privatbilar i Frankrike.

Dynamic tillverkades med tre olika hjulbaser, varav den kortaste snart togs ur sortimentet. Vanligast var hjulbasen 280 cm. Som ersättare till DS introducerades Dynamic 160, som hade en sexcylindrig motor på 3,6 liter, vilken tillverkades i 153 exemplar. Sammanlagt tillverkades till 1940 omkring 2.740 exemplar av Dynamic.

Panhard et Levassors anställda konstruktör och formgivare Louis Bionier (1898–1973) ritade en strömlinjeformad kaross till Dynamic. Strålkastarna integrerades i framhjulens skärmar. Den längsta karossversionen, berline "sex-fönsters", rymde nio passagerare.

Speciella drag i Dynamics konstruktion var att ratt och pedaler placerades mitt i framsätet, i stället för till höger som varit standard i Frankrike dessförinnan, samt att den var upphängd med dubbla länkarmsstötfångare framtill.

Andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Efter utbrottet av andra världskriget kontrakterade den franska armén 182 Dynamic med kraftig motor och lång hjulbas och lång kaross. I juni 1940 ockuperade den tyska armén norra Frankrike. Så småningom flyttade Panhard et Levassor sin produktion till Tarbes i sydvästra Frankrike, där en gengasvariant av Dynamic tillverkades i ett mindre antal. Företaget tvingades dock under ockupationen att i ökande utsträckning tillverka krigsmaterial.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • Bernard Vermeylen: Panhard & Levassor. Entre tradition et modernité, ETAI, Boulogne-Billancourt 2005, ISBN 2-7268-9406-2

Referenser[redigera | redigera wikitext]