Partitur

Från Wikipedia
Original partitur av Frédéric Chopins verk polonäs opus 53.

Ett partitur är ett notblad som innehåller alla stämmor i ett musikaliskt verk, ställda under varandra längs en tidsaxel och sammanhållna med ackolader.

Partiturets omfattning

Ett partitur kan i princip gälla vilken musikalisk sats som helst som skrivs på fler än ett system, men brukar vanligen bara användas om verk för fler än ett par tre musiker - stråkkvartett-, orkester-, körsats och liknande. I en orkester är det vanligen bara dirigenten som har partitur, musikerna spelar i stället från stämnoter för att minimera sidvändningen. Sångare brukar å sin sida sjunga från klaverutdrag.

Den vedertagna ordningen av instrumenten i partituret är att harpa och/eller piano placeras mellan slagverk och stråkar, där i regel också eventuella soloinstrument placeras. Orgelstämma sätts däremot under stråkstämmorna. Så kallade transponerade instrument (som noteras i en annan tonart än de klingar) har i regel samma notering i partituret som i den separata stämman, men för överblickens skull frångår man ibland denna princip och noterar samtliga instrument som de klingar; om möjligt använder man endast diskant- och basklav.[1]

I modern musik förekommer helt andra partiturtyper, t. ex. av schematiskt slag.[1]

Barockorkester

Vilka instrument som ingår i en barockorkester varierar stort, så nedanstårnde besättning ger en känsla för partiturens storlek:

Klassisk orkester

En wienklassisk orkester (det vill säga Haydn, Mozart, Beethoven) brukar ha följande stämmor i partituren. Stämmorna brukar finnas i nedanstående ordning uppifrån och ner.

Romantisk orkester/Stor modern orkester

Stor orkester för Nibelungens ring

Partituren till Richard Wagners Nibelungens ring exemplifierar en större orkester. Partituren ger notation för:

plus kör och vokalister, det vill säga noter för 110 medverkande i orkestern.

Normalstor orkester

Nibelungens ring-orkestern är dock en större orkester än vad som är normalt. En partitur för en vanligare besättning ger noter för:

Källor

  1. ^ [a b] Bra Böckers lexikon, 1978.