Polskspråkiga Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Polskspråkiga Wikipedia
Wikipedia-logo-v2-pl.svg
URL http://pl.wikipedia.org/
Typ av webbplats Wikipediaversion
Kommersiell Nej
Språk Polska
Registrering Valfri
Ägare Wikimedia Foundation
Startad 26 september 2001
Slogan Wolna encyklopedia

Polskspråkiga Wikipedia (polska: polska Wikipedia) startade den 26 september 2001 och blev den nionde Wikipediautgåvan. I mars 2007 hade den omkring 360 000 artiklar.

Den har ungefär 792 000 artiklar och är den fjärde största Wikipedia-utgåvan (efter de engelska, tyska och franska utgåvorna. [1] Det är också den största upplagan på ett slaviskt språk (antalet artiklar räknat), samt den största för ett språk som talas officiellt i bara ett land.

Den polska Wikipediaversionen uppstod som ett fristående projekt under domänen wiki.rozeta.com.pl. På förslag av grundarna av engelska Wikipedia, ingick den i det internationella projektet som http://pl.wikipedia.com den 12 januari, 2002 och som http://pl.wikipedia.org den 22 november samma år.

Orden "Wikipedia, den fria encyklopedin" blir på polska Wikipedia, wolna encyklopedia, uttalas [vʲikʲiˈpɛdʲa ˈvɔlna ɛntsɨklɔˈpɛdʲa]

Tidslinje[redigera | redigera wikitext]

Artikeltillväxt
  • Juli 2005:tsca.bot, en av bot på polska Wikipedia, programmeras till att ladda upp statistik från regeringens officiella sidor om franska, polska och italienska kommuner. Inom några månader har boten laddat upp mer än 40.000 artiklar.
  • September 18, 2005: Polska Wikipedia hinner ikapp svenskspråkiga Wikipedia i antal artiklar och blev den sjätte största Wikipediaversionen.

Polskspråkiga Wikipedia på DVD[redigera | redigera wikitext]

Den polska Wikipedia publicerades första gången på en DVD tillsammans med pappersutgåvan av tidningen Enter SPECIAL i augusti 2005. Publiceraren gjorde inga försök att kontakta Wikimedia Foundation innan DVD:n kom ut på marknaden och upplagan visade sig vara olaglig eftersom den stred mot de GNU GPLlicensen. Dessutom arbetade mjukvaran som används i den utgåvan felaktigt i kombination med Windows 98.

En ny DVD-utgåva har tagits fram som ett gemensamt projekt av den polska grenen av Wikimedia Foundation (Wikimedia Polska) och det polska förlaget Helion. Den innehåller artiklar skrivna före juni 4, 2006. Verken avslutades den 24 november 2006 och upplagan släpptes i slutet av juli 2007. Det kostade 39 złoty.[3]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ List of Wikipedias
  2. ^ Internetowy Obywatel Roku 2004, 2005/01/27 (polska)
  3. ^ Wydawnictwo Helion, księgarnia helion.pl - Książka "Wikipedia"