Hoppa till innehållet

Qemal Stafa

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Qemal Stafa
Qemal Stafa.
Född20 mars 1920
Elbasan, Albanien
Död5 maj 1942
Tirana, Albanien
Utmärkelser Hero i Popullit
Namnteckning

Qemal Stafa, född den 20 mars 1920 i Elbasan, död den 5 maj 1942 i Tirana (mördad), var en albansk kommunistisk politiker.

Stafas far var militär. 1923, när Stafa var tre år gammal, flyttade familjen till Shkodra, där han började skolan och deltog i grundandet av en kommunistisk grupp. Efter faderns död 1936 flyttade familjen till Tirana, där Stafa fortsatte sina studier. I februari 1939 dömdes Stafa till tre års fängelse för spridning av kommunistisk propaganda. Han släpptes dock ut ur fängelset redan i april samma år, i kaoset som uppstod efter den italienska invasionen av Albanien. Han flyttade därefter till Rom för att studera.

Stafa var med och grundade Albaniens kommunistiska parti i november 1941. Han mördades av soldater från den italienska ockupationsmakten i ett hus utanför Tirana i maj 1942; årsdagen av hans död kallas i Albanien för martyrernas dag, då man hedrar minnet av de albaner som stupade i kampen mot den italienska och senare nazityska ockupationsmakten. Stafa har också fått ge namn åt flera gator, torg, militärförläggningar och den största fotbollsstadion i Albanien, Qemal Stafa-stadion.