Sagan om Sune

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sagan om Sune
Författare Anders Jacobsson och Sören Olsson
Illustratör Sören Olsson [1]
Land Sverige
Ämne Sverige
Skolåldern
Genre Roman
Förlag Hegas förlag [1]
Utgivningsår 1984
Typ Inbunden
Huvudpersoner Sune
Karin
Rudolf
Anna
Håkan
Sophie
Joakim
Del i serie
Ingår i serie Suneserien
Efterföljs av Sune börjar tvåan (1985)

Sagan om Sune är den första boken om Sune av de svenska författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. Sagan om Sune sändes i Örebros lokalradio Radio Örebro 1983. Boken utkom sedan lagom till jul 1984. Anders skrev boken själv, då han gjorde lumpen, och Sören illustrerade. Den fick först dålig kritik, men kom senare ut i reviderat skick.

Bokomslaget[redigera | redigera wikitext]

Bokomslaget visar Sune i sin röda tröja.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sune är 7 år och har börjat i 1:an. Sune är en så kallad "tjejtjusare", men han tycker mest om Sophie som går i samma klass. De har känt varandra sen de var små. Förutom att vara med Sophie så brukar Sune även gå i skolan, leka med sin lekkamrat Joakim Fröberg, bråka med sin lillebror "Håkan Bråkan". Boken inleds med en presentation av huvudkaraktärerna.

Sune drabbas även av den så kallade "God dag, god dag-sjukan" en fredag när han skall gå till skolan. När man drabbats av den kan man bara säga "God dag, god dag", men det går över senare. Han meddelar sin mamma genom att skriva en lapp innan han skall gå till skolan. När han väl kommer till skolan försöker han undvika, även om han skriver lappar till sina kompisar innan skolan börjar. Under svenska-lektionen talar lärarinnan om motsatsord, och hoppas slippa svara på frågor. När han tvingas svara på en fråga avslöjas att han har sjukdomen, men hans lärarinna botar den med nyfikenhet.

I skogen utbryter "krig" (med kottar) under en rast, där 1:orna och 2:orna ställs mot 3:orna. Sune skall befria klasskamraten Daniel, men hamnar då i bråk med Bengt i 3:an, och blir jagad innan han räddas av klockan.

Sune har även romanser med Sophie, och en morgon vaknar han av Håkan väcker honom med att rycka i ögonfransarna. Håkan slår även sönder Sunes gitarr och biter av benen på hans Kalle Anka-figur, och Sune svarar med att kasta kuddar. Sunes mamma varnar att Håkan kunde blivit träffad i ögonen och bli blind, och Sune tänker först att det lika gärna kunde gjort det, innan han ångrar sig då han tänker på om han skulle behöva ta hand om sin blinda lillebror hela tiden.

Under fritiden brukar barnen leka bollen i burken vid hyreshusen, och då är till och med högstadieelever med snus och moped med ibland. Katrin Åkerblom i klass 7 A räknar, och dunkar många, men då hon dunkat för Sophie springer Sune fram för att befria henne. Sune sparkar till bollen, som kraschar rakt in i en lägenhet där den så kallade "Gäckande Skuggan" bor. Han var varit ute på sjön, och Sune har hört rykten om att hans fru och barn försvunnit, men Joakim tvingar in honom. Sophie är inte rädd, och följer med, och det visar sig att "Gäckande Skuggan" inte finns och aldrig funnits, däremot Alvin Hjalmar Edwin Gren som inte alls är farlig. Han berättar om livet på sjön, hur han kastades i fängelset i Tunis efter att ha bråkat med en grek om en flicka, och att det var frun och hans barn som lämnade honom, inte tvärtom. Sune tycker det känns skönt att få veta sanningen.

När Sunes klass skall ha simundervisning åker de iväg med buss till badhuset. Sune skäms för att han inte kan simma, och då klassen delas in i simkunnig och icke-simkunnig grupp ljuger han och anmäler sig till den simkunniga gruppen, och imiterar simtagen (som han dock kan). När simläraren sedan skickar ut dem på djupt vatten visar det sig att han inte kan simma, och simläraren tvingas rädda honom. Sune svarar att man är larvig om man inte kan simma, men ingen håller med om det, och alla är överens om att meningen simskola ju är att man skall lära sig. Sune skickas tillbaka till den mindre simbassängen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gradvall, Nordström, Nordström, Rabe, Jan, Björn, Ulf, Anina. Tusen svenska klassiker. Norstedts Förlagsgrup 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]