Skotercross

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snöskotrar på en amerikansk skotercrossbana.

Skotercross är en tävlingsform för snöskotrar. Skotercross är upptagen som gren i Riksidrottsförbundet där SVEMO organiserar sporten. Sverige, Finland och Norge dominerar sporten i Europa. Den nordamerikanska sporten är inte med i internationella motorcykelförbundet (FIM) och skiljer sig ganska mycket från den europeiska varianten. Bland annat är de nordamerikanska banorna kortare och extremare och snöskotrarna får ha metalldubb i mattan.

Skotercrossbanan[redigera | redigera wikitext]

Banan är upp emot en kilometer lång med hopp, kurvor och raka partier. Minsta bredd för tävlingsbanor är 8-10 m beroende på typ. Banorna blir ofta ordentligt gropiga vilket kräver mycket av skoterföraren både fysiskt som psykiskt. En variant på skotercrossbana är så kallad Supercross (eller Stadioncross). Dessa banor påminner mycket om de nordamerikanska banorna. De har ofta extremt höga hopp och är mycket kortare.

Tävlingsformen[redigera | redigera wikitext]

Upp till 16 förare startar samtidigt och kör sedan ett förutbestämt antal varv. Det är rejält trångt på banan med tanke på att varje skoter tar upp över en meter i bredd. De tävlande kör flera heat för att kvala till finalen. Det tävlas i flera olika klasser. De yngsta som är med och tävlar är 12-13 år. De två största klasserna är Stock (standardskotrar) och Open (i stort sett fri trimning och ombyggnation).

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Skotercross körs i flera olika mästerskap som Världsmästerskap, Europamästerskap, Nordiskt mästerskap och Svenskt mästerskap (samt motsvarande finskt- och norskt mästerskap). Eftersom inga amerikaner brukar komma över och tävla i hela VM-serien är VM lite missvisande.

Förutom stora mästerskap körs det även nationella och internationella stortävlingar på svensk mark. Den mest klassiska tävlingen är Arctic Cat Cup som körs i två dagar i Östersund.

Bland förare kan nämnas Peter Ericsson som vunnit VM 2006, 2008 och 2009. Emil Öhman från Sverige vann 2007. Den professionella svenska föraren Petter Nårsa vann SM 2008.

VM arrangören 2014 är Skellefteå Motorsällskap och det är första gången som en damklass kommer att medverka i VM sammanhang, Damklassen är en tävling i World Cup Serien.

VM deltävling nr 1 är på Vitberget i Skellefteå, VM deltävling nr 2 är in Finland Tuuri