Spyker

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Spyker Cars)
Hoppa till: navigering, sök
Spyker Automobielen B.V.
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Nederländerna Zeewolde, Nederländerna
Nyckelpersoner Victor Muller (VD)
Bransch Biltillverkare
Historia
Grundat 1999
Avknoppat från Swedish Automobile N.V.
Struktur
Ägare CPP Global Holdings Ltd.
Övrigt
Webbplats SpykerCars.nl
Spyker C8
Spyker 60 H.P. av årsmodell 1903

Spyker [ˈspɛiːkəʁ] är ett nederländskt bilmärke med anor från slutet av 1800-talet. Företaget Spyker gick i konkurs 1929, men namnet återupplivades 1999 av Spyker Cars. Det nya företaget har egentligen inte mer gemensamt med det gamla än att man förvärvat rätten till varumärket.

Spyker Cars N.V. (numera Swedish Automobile N.V.) är noterat på Amsterdambörsen/Euronext och några av de största ägarna är bolagets VD Victor Muller, Gemini Investment Fund och emiratiska Mubadala. Den 23 februari 2010 köpte Spyker Cars N.V. 100 % av den svenska biltillverkaren Saab Automobile[1] och i mars 2011 meddelade moderbolaget att man säljer Spyker-divisionen till den ryske finansmannen Vladimir Antonovs brittiska bolag CPP Global Holdings Ltd. för att fokusera på Saab Automobile.[2]

Historiska Spyker[redigera | redigera wikitext]

Spyker grundades ursprungligen 1880 av Jacobus och Hendrik-Jan Spijker, som tillverkade diligenser åt den nederländska kungafamiljen. Från början skedde tillverkningen i Hilversum, men 1898 flyttade man till Amsterdam. Namnet Spijker, som betyder "spik", ändrades även till Spyker för att förenkla affärer i utlandet (jämför IJ). 1899 började de bygga bilar och senare även lastbilar. Under första världskriget tillverkade man flygplan, totalt hundra stycken. Efter krigets slut återupptogs biltillverkningen som varade fram till 1929 då Spyker gick i konkurs. Vid denna tidpunkt hade man tillverkat omkring 1500 bilar och hade ca 100 patent.

Spyker deltog i Peking - Parisloppet 1907 där man slutade på en andraplats.

Nya Spyker[redigera | redigera wikitext]

Det nya Spyker Cars grundades 2000 av den nederländska affärsmannen Victor Muller och producerar idag exklusiva sportbilar och CUV-modeller med motorer från andra tillverkare. 2004 noterades moderbolaget Spyker N.V. på Amsterdambörsen. Efter ekonomiska problem gick emiratiska Mubadala in som ny storägare i november 2005. Tidigare var även Vladimir Antonovs företagsimperium Konvers Group en storägare i företaget, men tvingades sälja sin andel i samband med Saab-affären 2010 (se nedan). I november 2009 meddelade Spyker att man avser att flytta produktionen från Nederländerna till Whitley, Coventry i England, där de idag tillverkas av företaget Coventry Prototype Panels.

Formel 1[redigera | redigera wikitext]

Säsongerna 2006 och 2007 hade Spyker ett formel 1-stall, som hette Spyker F1. Detta efter att man köpt det ryska stallet Midland F1 Racing. Spyker hamnade i stora ekonomiska problem, då man räknat med att få in mer sponsorpengar än man gjorde och samtidigt underskattat kostnaderna i Formel 1. Bolaget kunde inte betala sina räkningar och i mars 2007 sade flera underleverantörer upp samarbetet med Spyker i väntan på pengar. Produktion av Spykers sportbilar upphörde i Zeewolde. Slutligen såldes F1-stallet vidare till Force India. I samband med problemen kring Spyker F1 tvingas Victor Muller lämna sin post som vd. Han stannar kvar som varumärkesdirektör, men kan återvända som vd i början på 2008. Då har Muller ordnat ny finansiering från den ryske bankmannen Vladimir Antonov.

Spyker och Saab Automobile[redigera | redigera wikitext]

Den 2 december 2009 tillkännagavs det att Spyker Cars var en av de nya intressenterna till att köpa den svenska nedläggningshotade biltillverkaren Saab Automobile, efter att den planerade köparen Koenigsegg Group tidigare dragit sig ur ett eventuellt köp.[3]

Den 18 december samma år tillkännagav dock Saab-ägaren General Motors att man hade för avsikt att lägga ner Saab istället för att sälja. Spyker valde dock ändå att lämna ett nytt bud och den 26 januari 2010 bekräftade General Motors att man säljer Saab Automobile till Spyker Cars - efter försäkringar om att den kontroversielle ryska affärsmannen Vladimir Antonov var ute ur bilden som delägare i Spyker.[1] Den 23 februari 2010 skrevs det sista pappret på[4] och både Spyker Cars och Saab Automobile blev dotterbolag till Spyker Cars NV. I mars 2011 beslutade sig dock bolaget för helt fokusera på Saab och att Spyker-delen ska säljas till Vladimir Antonovs brittiska bolag CPP Global Holdings Ltd..[2]

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”GM Reaches Agreement to Sell Saab to Spyker”. GM Media. http://media.gm.com/content/media/us/en/news/news_detail.brand_gm.html/content/Pages/news/us/en/2010/Jan/0126_saab. 
  2. ^ [a b] Spyker Pressmeddelande 24 februari 2011
  3. ^ E24.se (2009-12-02) Blödande Spyker bekräftar att man vill köpa Saab Läst 2 december 2009
  4. ^ Affären Saab-Spyker helt klar Dagens Industri, 24 februari 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]