Sveriges Radio P1

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sveriges Radio P1
Sändningsområde Sverige och Åland
Sändningsform allmänradio
Frekvenser större sändare
mindre sändare
Format Tal
Målgrupp Intellektuella
Slogan Den talade kanalen
Startdatum 1925
Tillståndshavare Sveriges Radio AB
Tillståndsperiod (1925-nutid)
Webbplats Officiell webbplats

Sveriges Radio Program 1 (SR P1) är en radiokanal som täcker Sverige, och drivs av Sveriges Radio. Kanalen är Sveriges Radios äldsta, med rötter i bildandet av Sveriges Radio 1925, och inriktar sig sedan Sveriges Radios kanalprofilering den 12 december 1966 i huvudsak på helt talade radioprogram, med till exempel nyheter, dokumentärer, debatt och livsåskådning, till skillnad från de mer prat-musikbaserade programmen i P2, P3 och P4. Programmet Sommar flyttades dock 1993 från P3 till P1, trots sin mer musikinriktade natur (där talaren väljer låtarna).

Bland Sveriges Radios kanaler är P1 den kanal som når ut till flest lyssnare efter P4.[1]

Kanalen marknadsför sig som den "talande kanalen", och är Sveriges ledande[förtydliga] radiokanal för ämnen som:

Program[redigera | redigera wikitext]

P1:s tablå innehåller ett relativt stort antal programtitlar som sänds regelbundet. På vardagar agerar ett antal aktualitetsblock ankare i tablån, mellan dessa och på helger sänds olika magasinsprogram av varierande längd. Korta Ekonyheter sänds en gång i timmen. Kulturnytt har också kortare sändningar på olika tider under dagen.

Vardagsmorgnar inleds halv sex med morgonprogrammet P1 Morgon med Morgonekot, Nyheter från Vetenskapsradion, Kulturnytt och fördjupning. Det följs av Ring P1! klockan 9.30. Förmiddagen och den tidiga eftermiddagen fylls med förstasändingar av en rad magasinsprogram som varierar. Fasta program som återkommer varje vardag är Radioföljetongen, Tolvslaget med Dagens dikt, Vetandets värld, Lunchekot med sport och tidningskrönika och OBS Kulturkvarten.

Klockan 13.30 och 14.00 är fasta tider för olika program från Vetenskapsradion respektive Kulturradion. Dessa följs klockan 15.00 av lättsammare program som Nordegren & Epstein i P1 och Spanarna. Efter Dagens eko kvart i fyra inleds aktualitetsavdelningen flagskepp, Studio Ett, som varar i två timmar. På kvällstid sänds i huvudsak repriser.

På helgen finns färre fasta aktualitetsblock, undantaget Godmorgon, världen! som sänds på söndagsmorgnar.

Ett urval av övriga P1-program:

Tidigare program[redigera | redigera wikitext]

Sändningsuppehåll nattetid och nattsändningar[redigera | redigera wikitext]

Länge hade P1 ett sändningsuppehåll mellan omkring halv två på natten och halv sex på morgonen. Under sändningsuppehållet sändes vågskvalp och taltidningar. I december 2014 meddelande Sveriges radio att man från och med den 13 januari 2015 börjar med nattsändningar i P1.[2]

Chefer[redigera | redigera wikitext]

En ofullständig lista över programchefer och kanalansvariga för P1:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ sr.se - Pressmeddelande 12 januari 2007
  2. ^ Rebecka Ljung. "P1 börjar sända dygnet runt", Sveriges radio, 15 december 2014. Läst den 15 december 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]