The Legend of Zelda: Majora's Mask

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Legend of Zelda
Majora's Mask
The Legend of Zelda Majora's Mask.svg
Information
Originaltitel ゼルダの伝説 ムジュラの仮面
År 2000
Utvecklare Nintendo
Utgivare Nintendo
Genre Actionäventyr
Antal spelare 1
Format Nintendo 64, Gamecube, Wii, Nintendo 3DS
Medieformat Spelkassett (Nintendo 64/3DS), DVD (Gamecube), nedladdning (Wii/3DS)
Arbetslag
Producent Shigeru Miyamoto, Hiroshi Yamauchi
Speldesign Shigeru Miyamoto, Eiji Aonuma, Yoshiaki Koizumi
Spelfigursdesign
Musik Koji Kondo, Toru Minegishi
Ljuddesign Yoji Inagaki, Mitsuhiro Hikino, Takuya Maekawa
Grafikdesign
Animation
Programmering
Leveldesign
Spelserie
Spelserie The Legend of Zelda
Föregångare Ocarina of Time
(1998)
Uppföljare Oracle of Seasons
Oracle of Ages

(2001)
Remaker The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D[1]
Distribution
Australien 17 november 2000 (N64),
3 april 2009 (Wii)
Europa 17 november 2000 (N64),
3 april 2009 (Wii)
Japan 27 april 2000 (N64),
7 april 2009 (Wii)
USA 25 oktober 2000 (N64),
18 maj 2009 (Wii)
Åldersrekommendation
ACB G8+
ELSPA 11+
ESRB E
PEGI 7+
Datorspelsportalen
 Recensioner
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
GameSpot 8.3/10 stjärnor[2]
IGN 9.9/10 stjärnor[3]

The Legend of Zelda: Majora's Mask (ゼルダの伝説 ムジュラの仮面 Zeruda no Densetsu Mujura no Kamen?) (förkortat MM) är det sjätte spelet i Nintendos spelserie The Legend of Zelda. Det är det andra Zelda-spelet till Nintendo 64 och släpptes 2000. Utvecklingsnamnet för spelet var Zelda Gaiden.[4][5] Tidsmässigt äger detta äventyr rum efter Ocarina of Time, det första spelet som gjordes till Nintendo 64. Till en början verkar dessa spel påminna väldigt mycket om varandra, speciellt då grafiken är av samma sort. Huvudkaraktären är i ett land fylld av mystiska varelser, skatter och andra hemligheter.

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D som är en remake av spelet till Nintendo 3DS kommer att släppas den 13 februari 2015.[1]

Det som urskiljer Majora's Mask från de andra Zelda-spelen är tiden. Hela äventyret utspelar sig under en tredagarscykel, dagar som huvudkaraktären Link får uppleva om och om igen tills han slutligen har slutfört sitt uppdrag han först tog på sig. En av huvudkaraktärerna i Zeldaserien, Zelda, som gett serien sitt namn är faktiskt inte med i Majora's Mask, förutom i en kort filmsekvens i början av spelet. Innan Majora's Mask var Link's Awakening till Game Boy det enda spel som inte Prinsessan Zelda fanns med i.

Karaktärerna i spelet har sina egna tidslinjer som de följer om och om igen varje gång Link backar tiden till dag 1, och för att klara spelet till fullo kan varje sekund vara viktig. Vissa personer som Link skall prata med finns bara tillgängliga under vissa tider och det gäller att därför som spelare att ha huvudet på skaft.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Inledning[redigera | redigera wikitext]

Majora's Mask tar som tidigare nämnt vid där Ocarina of Time slutade. Ridande på sin häst Epona djupt inne i en stor skog råkar Link ut för ett bakhåll där en maskerad varelse kallad Skull Kid kastar av Link från sin häst. När Link ligger avsvimmad på marken genomsöks han av tjuven och hans två feer, Tatl och Tael, då han tycker sig hitta något intressant. Han tar upp en okarina från Links ficka och rider sedan iväg med Epona.

Strax därpå vaknar Link upp och börjar springa efter när han till sin fasa märker att hans ägodelar saknas. Han följer efter Skull Kid och de två feerna och kommer till ett ihåligt träd. Precis innanför är ett stort hål som Link faller ner i, och medan han faller svävar olikfärgade symboler runt på skärmen innan Link slutligen landar på en stor blomma. Framför honom svävar Skull Kid och feerna. Skull Kid berättar han att han har gjort sig av med Links häst för att den vägrade lyda honom, och när Link uttrycker sin fasa över vad som har hänt med Epona frågar Skull Kid "Why the sad face? i just thought I'd have a little fun with you." varpå han använder sig av maskens magiska krafter för att förvandla Link. Link blir förtvivlad när han tittar ner och ser sin spegelbild i vattnet under den stora blomman som han står på. Han har blivit förvandlad till en liten trävarelse som kallas Deku Scrub. Skull Kid skrattar rått åt Link, och öppnar sedan en dörr bakom sig och lämnar Link åt sitt öde. Link märker att Skull Kid håller på att fly så han springer för att kunna följa efter genom dörren, men den vita fen, Tatl, stoppar honom genom att knuffa till honom ett par gånger. Men innan Tatl hinner följa efter Skull Kid och sin bror Tael stängs dörren och hon är fast med Link.

Deku-Link lyckas dock ta sig ut ur grottan och hamnar via en mystisk portal i en kvarnliknande byggnad i ett land kallat Termina, där han möter en man med en stor väska på ryggen fylld av masker. Maskförsäljaren är förtvivlad och säger att en mask har blivit stulen, en mask med krafter som kan ha oanade och förödande konsekvenser om den hamnar i fel händer. Och det är precis vad den har gjort. Beskrivningen är förträffligt lik Skull Kid och det visar sig att han utnyttjat maskens krafter till att locka till sig en måne som efter tre dagar, lagom till Clock Towns karneval, kommer att falla ner på jorden och förinta hela landet. Link tar på sig uppdraget och träder ut till staden för att finna Skull Kid.

Efter att Deku-Link lyckas bli en medlem av The Bombers och har lekt "kurragömma" med fem av medlemmarna får han tillgång till deras tillhåll i Östra Clock Town som vaktas av den sjätte medlemmen. Det är en underjordisk gång som slutligen visar sig leda upp till ett observatorium där han får lov att kolla i teleskopet. Då märker han en varelse som dansade högst upp på klocktornet (tornet där Link först träffade maskförsäljaren). Det var Skull Kid, han var äntligen funnen och nu skulle han bara hitta ett sätt att komma upp dit. Den sista natten är på ingång och det är bara sex timmar kvar till förintelsen, då klocktornet helt plötsligt ändrar form och öppnar en passage upp till tornets tak.

Link kan klättra upp i klocktornet och står nu öga mot öga med Skull Kid. De två syskonféerna finner varandra och Tael, som insett sin partners ondska, försöker så snabbt som möjligt avslöja planerna och får ut orden "Träsk, snö, hav, berg... Samla alla fyra och kalla på dem", varpå han blir av Skull Kid hindrad från att avslöja mer. Det finns inte så mycket Link kan göra, utan han börjar skjuta bubblor på den svävande masktjuven. En bubbla träffar och Skull Kid tappar den stulna okarinan från sin hand, som Link är snabb att plocka upp. I samma stund han tar fram den dyker det istället upp mystiska pipor och han får en tillbakablick när Zelda lärde honom melodin Song of Time innan han gav sig iväg från Hyrule. De börjar nu få ont om tid. Link testar att spela Song of Time med sina pipor, och världen omkring honom försvinner. Han faller tillbaka ner genom tid och rum, och är tillbaka framför dörren till klocktornet.

Allt är plötsligt som vanligt; han är åter tillbaka på dag ett. Han besöker maskförsäljaren igen, som blir rasande för att han inte har fått tillbaka masken. Han förklarar att masken kallas Majoras Mask och att den skapats av en förhistorisk stam. När han lugnat ner sig informeras han om masktjuven och Link får lära sig en mystisk sång. Tonerna kan förvandla problem till masker och när han minst vet ordet av det faller en dekumask ner framför Link som nu antagit sin riktiga skepnad igen. Masken behåller han dock för att när som helst kunna förvandla sig till en deku scrub om det skulle behövas i det äventyr som nu väntar honom.

Äventyret börjar[redigera | redigera wikitext]

När Link åter är tillbaka som människa påminner Tatl honom om vad hennes bror Teal sa; "Träsk, snö, hav, berg". Är det ett sammanträffande att dessa fyra landskapstyper ligger i varsitt väderstreck om Clock Town? Links uppdrag blir härmed att återställa den förbannelse som alla fyra platser blivit drabbad av och samtidigt rädda "de fyra" som skulle åkallas då tiden var inne. Överallt i Termina finns masker att samla som alla har olika funktioner. Dessa kommer mer eller mindre komma till nytta under Links äventyr, men blir alla viktiga i slutändan.

Link kommer under spelets gång då och då behöva spela sig tillbaka i tiden när den börjar rinna ut vilket till en början kan kännas väldigt meningslöst, eftersom allt blir som det var från början och alla pengar, kallad "rupees", går förlorade. Men när man har kommit en bit in i spelandet och börjat klara lite tempel märker man hur det successivt går framåt, och man får ju självklart behålla alla vapen och masker man hittar. (Även alla rupees kan sättas in på ett bankkonto i den västra delen av Clock Town för att sparas genom nu- och dåtid.)

Med sitt svärd och sin sköld får han nu, till skillnad från när han var Deku Scrub, komma ut ur staden för vakterna och äventyret kan börja. Den enda plats han kommer åt med sin nuvarande utrustning är träsket och därmed ger han sig av för att lösa platsens bekymmer, rädda en av "de som skall åkallas" och erhålla ett och annat viktigt föremål.

Tre dagar kvar.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Link[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Link

Link går ut på en resa för att hitta sin fe Navi. När han rider genom skogen på sin häst Epona så kommer där fram en liten träfigur vid namn skullkid och tar hans okarina. Nu måste Link få tillbaka okarinan medan han går på ett stort äventyr fullt av spänning!

Tatl[redigera | redigera wikitext]

Tatl är fén som Link har med sig genom spelet. Hon var från början med och hjälpte Skull Kid tillsammans med sin bror Tael, men hon hamnar tillsammans med Link mest av en slump eftersom hon inte hinner ifatt Skull Kid efter att han har förvandlat Link till en Deku Scrub. Hon tänker väldigt mycket på det och oroar sig för sin bror, och när Link och Tatl äntligen får reda på var Skull Kid är blir Tatl riktigt arg på honom och tycker att han har gått alldeles för långt.

Tael[redigera | redigera wikitext]

Tael är Tatls lillebror och motiverar indirekt Tatl till att hjälpa Link; när Tatl blir lämnad kvar med Link blir Tael Skull Kids fånge, vilket är enda anledningen till att Tatl vill följa med Link. Senare blev de två vänner. Tael är faktiskt riktigt snäll jämfört med sin syster Tatl som absolut inte litar på Tael när han säger att Skull Kid är oskyldig och att masken har förhäxat honom.

Skull Kid[redigera | redigera wikitext]

Den stackars ensamma lilla pojken som en gång höll till i Lost Woods i östra Hyrule, har en avgörande roll i spelet. Som man fick veta i Ocarina of Time så är Skull Kids väldigt förtjusta i masker. Just denna Skull Kid har dock blivit förhäxad av Majoras masks onda krafter, och emot hans vilja gör han en massa hyss som att förvandla folk eller annat som förstör för invånarna i Termina. När han hittade masken visste han inte om dess kraft och han var så nyfiken på den att tog på sig den. Han hamnade i maskens kontroll och försöker därmed att förinta hela Termina genom att låta en måne krascha ner över landet.

Majora[redigera | redigera wikitext]

Majoras Mask är masken som hypnotiserat Skull Kid och fått honom att utföra hemska saker, som exempelvis att försöka förinta världen. Denna mask är spelets slutboss som Link besegrar i tre faser: "Majora's Mask", "Majora's Incarnation" och sist "Majora's Wrath".

Anju[redigera | redigera wikitext]

Anju är en vacker ung kvinna som är receptionist i hotellet i Clock Town. Hennes älskade har drabbats av en förbannelse och hon har inte hört från honom sedan dess. Förutsatt att man gör det sidouppdrag där man hjälper Anju så blir hon god vän med Link.

Kafei[redigera | redigera wikitext]

Kafei är Anjus försvunna kärlek. Han är drabbad av en förbannelse av Majoras Mask som gör att han är en liten pojke för alltid. Han tycker därför det är pinsamt att visa sitt ansikte, så han bär en mask som ska efterlikna The Keaton Fox, som det berättas om i en fabel. En dag hoppas han att kunna bryta förbannelsen och återvända till Anju så att de kan gifta sig, men han vägrar att återvända till henne utan den numera stulna masken som han lovade att ta med på bröllopet.

Deku[redigera | redigera wikitext]

Deku är ett folkslag som ser ut som små, busklinknande varelser. De har tidigare uppträtt som fiender i Zelda-serien. Link blir i början av spelet förvandlad till en av dessa och måste hitta ett sätt att bryta förbannelsen. Efter förbannelsen är bruten kan Link med hjälp av en mask förvandla sig till Deku efter vilja. Som Deku kan Link kan bland annat dyka upp från blommor och skjuta bubblor på sina fiender.

Goron[redigera | redigera wikitext]

Goron är en stenätande, godhjärtad, storväxt stam som håller till uppe på isbergen. De vaktar graven som var gjord för Darmani, en hjälte för folket. Link får på andra dagen träffa Darunias (även kallad Storebror) son med samma namn. I Ocarina of Time Säger Darunia att han ska döpa sin son till Link, efter sin svurne bror. Här får Link tag på "Goron-masken", som förvandlar vår hjälte till Goron Link. Goron Link kan bland annat rulla ihop sig till en boll och slå kraftfullare slag.

Zora[redigera | redigera wikitext]

Zora är fiskliknande varelser som lever i havet. De kan dyka och andas under vatten. När Link får Zora Mask kan han bli Zora Link. Som en Zora kan han simma under vattnet mycket längre och fortare än vad vanliga Link kan.

Epona[redigera | redigera wikitext]

Epona är Links lojala häst från tidigare spel. Hon blir i början av spelet kidnappad av Skull Kid, men Link återfinner henne senare på en bondgård.

Happy Mask Salesman[redigera | redigera wikitext]

Denne något galne maskförsäljare utnyttjar Link för att få tillbaka Majoras Mask, som stulits från honom. Allt går dock inte riktigt som han tänkt sig. Han är otroligt irriterad och Tatl verkar vara rädd för honom.

Speluppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Speluppbyggnaden i detta spel skiljer sig starkt från tidigare spel. I Majoras Mask sker allt under en tredagarsperiod; allt går på tid och om man inte klarat av ett visst uppdrag under dessa tre dagar så måste man börja om. Har man dock avklarat ett uppdrag och fått all utrustning som går att få från det så sparas utrustningen och man kan utföra ett nytt uppdrag. Alla karaktärer har en tidslinje som de följer under de tre dagar som spelet utspelar sig under. Genom att interagera med de olika karaktärerna på den första dagen så kan man alltså få en rad nya saker att hända på de två andra dagarna.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Majora's Mask utvecklades på 18 månader och på grund av detta återanvändes flera element, såsom rollfigurer, från det tidigare spelet Ocarina of Time.[6] Spelet utvecklades till en början under namnet Zelda Gaiden, vilket kan översättas till "Zelda sidoberättelse", för Nintendo 64 Disk Drive (även kallad Nintendo 64DD). Anledningen till detta namn var att Zelda Gaiden skulle vara en expansion till Ocarina of Time tillsammans med Ura Zelda. Medan det i Ura Zelda skulle vara en annorlunda design på de tempel och fiender som fanns med i Ocarina of Time skulle Zelda Gaiden vara utspela sig på en helt annan plats med andra uppdrag. Eiji Aonuma, som utvecklade tempeldesignen för Zelda Gaiden, var inte imponerad över resultaten och han kände det som att han bara gjorde en remake av Ocarina of Time. Aonuma nämnde detta för Shigeru Miyamoto och Miyamoto utmanade då honom att skapa ett helt nytt Zeldaspel på ett år, vilket Aonuma gick med på. Efter flera olika utvecklingsförslag fastslogs det att Zelda Gaiden skulle utspela sig under sju dagar, vilket gjorde det möjligt att utveckla spelet på 18 månader. Eftersom Zelda Gaiden utvecklades för Nintendo 64DD användes den interna klockan i konsolen för att hålla koll på de sju dagarna i spelet och de beslut som togs i spelet hade en permanent verkan på speluppläget.[5] Nintendo 64DD släpptes enbart i Japan och slutades säljas inom ett år,[7] vilket gjorde att beslutet kom att lansera Zelda Gaiden som en spelkassett istället.[5] I mars 2000 döptes Zelda Gaiden om till The Legend of Zelda: Majora's Mask[8] för att på så sätt "uppfinna spelet på nytt."[5][en 1]

Mottagande och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

 Recensioner
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
Super Play 10/10[9]

Majora's Mask vann flera titlar i Club Nintendo Awards 2000:[10]

 • Bästa grafik
 • Bästa musik
 • Bästa äventyr/rollspel
 • Mest originella spel, till sist
 • Bästa Nintendo-spel 2000

I Super Play recenserade Tobias Bjarneby Majora's Mask, där han gav spelet betyget 10 av 10 och han skrev att "Majora's Mask är inte lika överraskande som Ocarina of Time. Men precis lika bra."[9] WatchMojo.com placerade Majora's Mask på plats 5 på deras lista "Top 10 Legend of Zelda Games"[11] och plats 2 på listan "Top 10 Time Travel Video Games".[12]

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

I fightingspelet Super Smash Bros. Melee finns det en bana som heter Termina: Great Bay och som är direkt inspirerad av Majora's Mask.[13] I actionspelet Angry Video Game Nerd Adventures finns det en måne som är snarlik den från Majora's Mask[14] och månen framträder även i hack 'n slash-spelet Hyrule Warriors.[15] Majoras mask finns uppsatt på väggen i ett av husen i spelet The Legend of Zelda: A Link Between Worlds och det hela var, enligt Hiromasa Shikata, Eiji Aonumas produktionslags idé.[16]

Myter[redigera | redigera wikitext]

Ben Drowned[redigera | redigera wikitext]

"You've met with a terrible fate, haven't you?", en av de catch phrases från Majora's Mask som ökade i popularitet mycket tack vare creepypastan Ben Drowned.

En känd creepypasta går under namnet Ben Drowned och lanserades i september 2010 av Alexander "Alex" D. Hall[17] (under sitt alias Jadusable). Creepypastan handlar om att Hall ska ha få ett annorlunda exemplar av Majora's Mask av en äldre herre. När han senare började spela fanns det en sparfil under namnet BEN, som han ignorerade och skapade en ny sparfil men under spelets gång benämndes Halls rollfigur ändå som BEN. Hall valde då att radera sparfil med namnet BEN helt och hållet, men detta ledde bara till att hans rollfigur inte benämndes någonting alls. Hall bestämde sig för att förska utnyttja en glitch i spelet, vilket ledde till att han kom till spelets slutstrid innan han återigen var tillbaka i Clock Town. Dock märkte han att spelets grafik inte fungerade som den skulle och att rollfigurer inte betedde sig som normalt.[18] Hall började nu spela in videomaterial från Majora's Mask och han laddade upp fyra videor på Youtube kallade day four.wmv (7 september 2010[19]), BEN.wmv (8 september 2010[20]), DROWNED.wmv (10 september 2010[21]) och jadusable.wmv (12 september 2010[22]). En person som hävdade att han var Halls rumskamrat framträdde senare och sade att han hade fått ett USB-minne av Hall innan han flyttade därifrån.[18] På USB-minnet fanns en textfil med namnet TheTruth.txt och en femte och sista video under namnet free.wmv, som släpptes den 15 september 2010.[23] Creepypastan fick stor spridning och nämndes på hemsidor såsom Joystiq[24] och Kotaku.[25] Den 20 september samma år gick Hall ut med att hela creepypastan var falsk och att den var något han hade tänkt ut under sin tid på college. Flera catch phrases från Majora's Mask ökade i popularitet mycket tack vare Ben Drowned, däribland "You've met with a terrible fate, haven't you?", "You shouldn't have done that...", "YOUR TURN" och "YOU'RE NEXT".[18] Hall laddade sedan upp en parodi på Ben Drowned med namnet king kong.wmv den 1 april 2012 på Youtube. Denna video är tänkt som ett aprilskämt och använder sig av referenser till låten "King Kong" av Jibbs och animen Dragon Ball.[26] WatchMojo.com placerade Ben Drowned på plats 3 på deras lista "Top 10 Video Game Urban Legends".[27]

Den "officiella" HD-trailern[redigera | redigera wikitext]

En HD-trailer av spelet laddades upp på Youtube den 5 juni 2012,[28] vilket skapade rykten om att Nintendo arbetade på en datorspelsremake av Majora's Mask.[29] Redan samma månad framkom det att trailern var gjord av Pablo Belmonte och Paco Martínez och att den inte var en officiell trailer från Nintendo.[30][31]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Referensfel: Ogiltig <ref>-tagg; ingen text har angivits för referensen med namnet 3DS
 2. ^ ”Recension på Gamespot.com”. http://www.gamespot.com/n64/adventure/legendofzeldamajorasmask/index.html?tag=result%3Btitle%3B0. 
 3. ^ ”Recension på IGN.com”. http://ign64.ign.com/objects/001/001933.html. 
 4. ^ ”The Legend of Zelda: Majora's Mask, Gamecore.se”. http://www.gamecore.se/article/retro/the_legend_of_zelda_majoras_mask/18.html. 
 5. ^ [a b c d] Beta64 (18 januari 2013). ”Beta64 - Majora's Mask / Zelda Gaiden” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 14 oktober 2013. http://web.archive.org/web/20131014221201/http://www.youtube.com/watch?v=EvFGuSAmFp8. Läst 2 januari 2014. 
 6. ^ Cramer, Nick (2 december 2013). ”The Legend of Zelda: Majora's Mask - Video Game Vault” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 11 december 2013. http://web.archive.org/web/20131211055155/http://www.youtube.com/watch?v=C_DwAe9ebdM. Läst 23 december 2013. 
 7. ^ negativo. ”Nintendo 64DD” (på engelska). 64dd.net. http://64dd.net/modules/hardware/index.php?system=64dd&section=main&id=1. Läst 5 januari 2014. 
 8. ^ IGN Staff (6 mars 2000). ”Zelda Gets a New Name, Screenshots: The sequel to Ocarina of Time gets a flashy new tentative title and updated bigger screens.” (på engelska). IGN. http://www.ign.com/articles/2000/03/07/zelda-gets-a-new-name-screenshots. Läst 5 januari 2014. 
 9. ^ [a b] Bjarneby, Tobias (oktober 2000). ”The Legend of Zelda: Majora's Mask”. Super Play (56). 
 10. ^ Club Nintendo Magazine. 2001. 2. 
 11. ^ Paradis, Dan (13 juni 2014). ”Top 10 Legend of Zelda Games” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 22 juni 2014. http://web.archive.org/web/20140622200615/http://www.watchmojo.com/video/id/12512/. Läst 22 juni 2014. 
 12. ^ Paradis, Dan (24 november 2014). ”Top 10 Time Travel Video Games” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 25 november 2014. http://web.archive.org/web/20141125163320/http://www.watchmojo.com/video/id/13088/. Läst 25 november 2014. 
 13. ^ ”Super Smash Bros. Melee stages” (på engelska). Mariolegacy.com. http://www.mariolegacy.com/gcn/super-smash-bros.-melee-stages.htm. Läst 18 september 2013. 
 14. ^ Vas, Gergo (25 september 2013). ”What's the Moon from Majora's Mask doing in AVGN Adventures?” (på engelska). Kotaku.com. http://kotaku.com/whats-the-moon-from-majoras-mask-doing-in-avgn-adventur-1382892075. Läst 28 september 2013. 
 15. ^ Vas, Gergo (26 juni 2014). ”The Moon from Majora's Mask looks 100% crazier in Hyrule Warriors (på engelska). Kotaku.com. Arkiverad från originalet den 10 juli 2014. http://web.archive.org/web/20140710210715/http://kotaku.com/the-moon-from-majoras-mask-looks-100-crazier-in-hyrule-1596358401. Läst 18 november 2014. 
 16. ^ King, Ashley (21 januari 2014). ”Nintendo continues to tease Majora’s Mask remake” (på engelska). Wiiudaily.com. Arkiverad från originalet den 3 juli 2014. http://web.archive.org/web/20140703155024/http://wiiudaily.com/2014/01/nintendo-on-majoras-mask-remake/. Läst 28 juli 2014. 
 17. ^ Hall, Alexander D.. ”Alex Hall” (på engelska). Facebook.com. https://www.facebook.com/alexanderdhall/info. Läst 19 januari 2014. 
 18. ^ [a b c] ”Majora's Mask Creepypasta (BEN DROWNED)” (på engelska). Knowyourmeme.com. Arkiverad från originalet den 4 december 2013. http://web.archive.org/web/20131204144041/http://knowyourmeme.com/memes/majoras-mask-creepypasta-ben-drowned. Läst 15 januari 2014. 
 19. ^ Hall, Alexander D. (7 september 2010). ”day four.wmv” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 19 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140119190210/http://www.youtube.com/watch?v=X6D2XCJUJHY. Läst 19 januari 2014. 
 20. ^ Hall, Alexander D. (8 september 2010). ”BEN.wmv” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 19 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140119190209/http://www.youtube.com/watch?v=iGOJmdxdjeA. Läst 19 januari 2014. 
 21. ^ Hall, Alexander D. (10 september 2010). ”DROWNED.wmv” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 19 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140119190208/http://www.youtube.com/watch?v=K48QdVhCBfQ. Läst 19 januari 2014. 
 22. ^ Hall, Alexander D. (12 september 2010). ”jadusable.wmv” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 8 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140108024305/http://www.youtube.com/watch?v=QE7YUEtpHoY. Läst 19 januari 2014. 
 23. ^ Hall, Alexander D. (15 september 2010). ”free.wmv” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 17 februari 2013. https://web.archive.org/web/20130217015814/http://www.youtube.com/watch?v=D4VH6Sr-Xxw. Läst 19 januari 2014. 
 24. ^ Yoon, Andrew (10 september 2010). ”'Haunted' Majora's Mask cartridge detailed, on video” (på engelska). Joystiq.com. Arkiverad från originalet den 8 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130508012119/http://www.joystiq.com/2010/09/10/haunted-majoras-mask-cartridge-detailed-on-video. Läst 19 januari 2014. 
 25. ^ Good, Owen (11 september 2010). ”The Haunting Of A Majora's Mask Cartridge” (på engelska). Kotaku.com. Arkiverad från originalet den 17 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130517221526/http://kotaku.com/5635521/the-haunting-of-a-majoras-mask-cartridge. Läst 19 januari 2014. 
 26. ^ Hall, Alexander D. (1 april 2012). ”king kong.wmv” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 7 augusti 2013. https://web.archive.org/web/20130807154447/http://www.youtube.com/watch?v=473G80r1T_w. Läst 19 januari 2014. 
 27. ^ Paradis, Dan (2 april 2014). ”Top 10 Video Game Urban Legends” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 5 april 2014. http://web.archive.org/web/20140405080709/http://www.watchmojo.com/video/id/12302/. Läst 5 april 2014. 
 28. ^ Belmonte, Pablo; Martínez, Paco (5 juni 2012). ”Zelda: Majora's Mask Project (Official Video)” (på engelska). Youtube.com. Arkiverad från originalet den 6 januari 2014. http://web.archive.org/web/20140106204119/http://www.youtube.com/watch?v=P50d9xsLzB0. Läst 15 mars 2014. 
 29. ^ Spadanuta, Philip (6 juni 2012). ”Majora's Mask HD remake is real” (på engelska). Examiner.com. Arkiverad från originalet den 11 juli 2012. http://web.archive.org/web/20120711213448/http://www.examiner.com/article/majora-s-mask-hd-remake-is-real. Läst 15 mars 2014. 
 30. ^ Plunkett, Luke (5 juni 2012). ”Oh, If Only This Majora's Mask HD Trailer Had Been Real” (på engelska). Kotaku.com. Arkiverad från originalet den 19 november 2012. http://web.archive.org/web/20121119044353/http://kotaku.com/5916021/oh-if-only-this-majoras-mask-hd-trailer-had-been-real. Läst 15 mars 2014. 
 31. ^ Hilliard, Kyle (10 juni 2012). ”Majora's Mask Fan HD Trailer Is Amazing And Probably Impossible” (på engelska). Gameinformer.com. Arkiverad från originalet den 31 augusti 2013. http://web.archive.org/web/20130831182345/http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2012/06/10/majoras-mask-fan-hd-trailer-is-amazing-and-impossible.aspx. Läst 15 mars 2014. 

Engelska originalcitat[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "[To] reinvent the game."

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]