Tranquebar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fort Dansborg, byggt av Ove Gjedde

Tranquebar, Trankebar, (Tamil: தரங்கம்பாடி, Taraṅkampāṭi; [ˈt̪arʌŋɡʌmˌbaːɖi]), ("plats där vågorna sjunger" - Böljesång), hamnstadKoromandelkusten, i distriktet Nagapattinam, delstaten Tamil Nadu, Indien; 10 mil söder om Pondicherry.

Tranquebar, i distriktet Thanjavur, under brittisk tid i presidentskapet Madras, ligger vid en av floden Cauverys mynningsarmar. Det var den skånske adelsmannen Ove Gjedde till Tomarp utanför Kvidinge i Nordvästskåne som för sin kung Kristian IV:s räkning grundade Tranquebar, och staden anlades 1620 av danskarna på ett från rajan av Tanjore köpt område. Den var huvudorten i de danska besittningarna i Indien till 1845, då Danmark för 20 000 brittiska pund sålde dem alla till brittiska Ostindiska kompaniet.

Under danska tiden var Tranquebar en livlig hamnstad, men har sedan dess gått betydligt tillbaka. 1705 upprättade Bartholomäus Ziegenbalg (1683-1719) och Heinrich Plütschau (1677-1747) där den första protestantiska missionsstationen utanför Europa och Nordamerika. Biskop av Tranquebar är titeln på biskopen i Tamil Evangelical Lutheran Church (tl. Thamil Suvesesha Lutheran Thiruchabai) i Tamil Nadu, bildad 1919 efter mission från Svenska kyrkan och den lutherska Leipzigmissionen i Tyskland.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.