Tvärmonterat drivpaket

Från Wikipedia

Tvärmonterat drivpaket eller tvärställd motor kallas det när motorn i ett fordon är monterad i riktningen "öst-väst" alltså med vevaxeln pekandes åt sidorna istället för att peka framåt eller bakåt.

Denna konstruktion är den vanligaste på moderna framhjulsdrivna bilar då den tar mindre plats än om motorn sitter ställd på längden. Växellådan sitter då bredvid motorn och driver på framhjulen direkt. Hjulen snurrar i samma riktning som motorns vevaxel förutom när man backar.

Bussar, i huvudsak stadsbussar, bland annat av märkena Scania, Renault och Irisbus och även dubbeldäckarbussar av olika märken, kan ha tvärställd bakmotor, monterad alldeles under bakrutan och den bakersta sätesraden om sådana finns med drivning av bakaxeln via vinkelväxel. Det enda som då egentligen tar plats mellan motorn och bakhjulen är kardantunneln som löper under golvet vid sidan om mittgången i en liten upphöjning. Den här konstruktionen gör då att golvet blir planare och mera rymligt bakom bakaxeln jämfört med låggolvsbussar med längsmonterad motor. Nackdelen är att bussar som har ett stort överhäng bak (för att få plats med en stor in/utgång) blir något mera baktunga, vilket ökar slitaget på bakaxeln och bakdäcken något samt att i länder som har vinterväderlek så kan de även bli något mera instabila på grund av det blir något mindre vikt på framaxeln (eller mittaxeln om det är en ledbuss). På Scanias stadsbuss-serie, (OmniCity och Citywide LF) kan man välja hur stort överhänget bak skall vara, vilket gör att det blir olika tyngd bak men även att det antingen finns plats för en eller två dörrar bakom bakaxeln. Äldre Scania-bussar och dubbeldäckare av olika årgångar har endast ett kort överhäng vilket inte påverkar vikten bak så mycket.

Även vissa mittmotorsportbilar kan ha tvärställd motor bakom föraren som till exempel Pontiac Fiero och Fiat X1/9.

Se även