Vladimír Dzurilla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vladimír Dzurilla
Ishockey, herrar
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Brons Innsbruck 1964 Ishockey
Silver Grenoble 1968 Ishockey
Brons Innsbruck 1972 Ishockey
Vladimír Dzurillas grav i Bratislava

Vladimír Dzurilla, född 2 augusti 1942 i Bratislava i det dåvarande protektoratet (under Nazityskland) Slovakiska republiken, död i juli 1995 i Düsseldorf, Tyskland, var en tjeckoslovakisk ishockeymålvakt och ishockeytränare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Vladimir Dzurilla startade sin ishockeykarriär i Kovosmalt Petržalka i den andra divisionen i Tjeckoslovakien innan han inför säsongen 1956/1957 värvades till CHZJD Bratislava. Under denna period jobbade han som kylskåpsreparatör. Han stannade i klubben till 1973 då han lämnade klubben för spel i Zetor Brno. 1978 spelade han i Brno innan han inför säsongen 1978/1979 värvades för spel för EV Augsburg i västtyska Bundesliga. Han flyttade vidare efter ett år till klubben SC Riessersee, med vilka han efter två år vann tyska ligan.

Han spelade i Tjeckoslovakiens herrlandslag i ishockey under 16 år. Han var ofta andremålvakt bakom Jirí Holecek i landslaget men var med och vann tre guld, tre silver och fyra brons i världsmästerskapen i ishockey och dessutom ett silver och två brons i OS. I Nordamerika uppmärksammades han i Canada Cup-turneringen 1976 då Tjeckoslovakien vann över Kanada med 1-0 och Dzurilla räddade 29 skott. Laget slutade slutligen tvåa i turneringen efter Kanada.

Efter sin aktiva karriär som spelare arbetade Dzurilla som tränare i Tjeckoslovakien och Tyskland. Han arbetade som huvudtränare i Garmisch-Partenkirchen för SC Riesserse säsongen 1987/1988, med Eintracht Frankfurt 1988/1989.

Under sina sista levnadsår var han ansvarig för träning av målvaktstalanger för IIHF. Sin sista match spelade han i maj 1995 i Stockholm i en match mellan svenska old-starstjärnor och World Oldtimer All-Stars. Dzurilla blev utsedd till matchens spelare.

Strax innan sin 53:e födelsedag fick Vladimir Dzurilla en hjärtattack i sin våning i Düsseldorf och avled senare samma dag i följderna av infarkten. Han blev 1998 invald i IIHF:s Hockey Hall of Fame. 2002 blev han även upptagen i den slovakiska Hall of Fame.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

  • Utsedd till VM:s bäste målvakt 1965
  • Uttagen i All-Star Team i VM 1965, 1969

Referenser[redigera | redigera wikitext]