Wi-Fi

Från Wikipedia
Wi-Fi logo

Wi-Fi (['wifi] eller engelska: ['waifai]), wifi eller wi-fi är en teknik för trådlösa nätverk. Det är ursprungligen ett handelsnamn lanserat av branschorganisationen Wi-Fi Alliance för att beskriva teknik baserade på standarder i familjen IEEE 802.11. Syftet med wifi är att genom tester och efterföljande certifiering garantera att produkter fungerar tillsammans. Numera används ofta begreppet som ett mer populärt och slagkraftigt sätt att beteckna trådlöst LAN ("WLAN") över IEEE 802.11-standarden. Det har visat sig vara tydligare att använda begreppet wifi än WLAN eftersom man då med svenskt uttal förhindrar sammanblandning med VLAN. Varumärkena Wi-Fi och Wi-Fi CERTIFIED ägs av Wi-Fi Alliance.

Etymologi

Namnet Wi-Fi anses i vissa sammanhang snarare vara en ordlek på hi-fi, och inte en direkt förkortning av wireless fidelity (’trådlös naturtrohet’). Detta har även påpekats av Phil Belanger, som är en ursprunglig medlem av Wi-Fi Alliance, och som var med vid valet av namnet: "Wi-Fi står inte för någonting särskilt. Det är inte en akronym. Det finns ingen betydelse."[1] Andra anser alltjämt att det är en direkt förkortning av wireless fidelity vilket också Wi-Fi Alliance egen marknadsföring vittnar om då de använt "The Standard for Wireless Fidelity" som slogan.

Fördelar och nackdelar

Jämfört med andra nätverkstekniker är den främsta skillnaden att wifi är trådlöst. Därmed är användaren inte bunden till en viss plats och behöver inte koppla ledningar. Att kommunikationen sker med radiovågor betyder förstås större risk för störningar. Nivån på strålningen är avsedd att vara låg nog för att inte medföra risk för hälsoproblem.

Trådlösheten innebär också att trafiken lätt kan avlyssnas. Krypterad kommunikation kan inte nödvändigtvis avkodas, men den kan lagras för senare försök till avkodning. Trådlös kommunikation kräver i allmänhet också mer energi, vilket förkortar batteritiden på bärbara datorer och dylikt.

Wifi-tekniken bygger på billiga kretsar vilket gör användning av tekniken ekonomiskt acceptabelt för privatpersoner. Med wifi kan även enheter som nyttjar nätverksåtkomsten röra sig mellan accesspunkter utan att förlora uppkoppling. Detta kallas för roaming.

En fråga som ofta uppkommer är varför trådlösa nätverk stör varandra, något som är vanligt i framförallt flerfamiljshus. En vanlig orsak är att grannens nätverk är inställt på samma kanal vilket höjer antalet kollisioner och därmed minskar nätets prestanda. Felet avhjälps vanligen genom att man byter frekvens på ett av de trådlösa nätverken.

Se även

Referenser

Externa länkar