Wikipedia:Utvald artikel/Lilja 4-ever

Från Wikipedia
Oksana Akinsjina spelade huvudrollen som Lilja. Bilden är från 2007.

Lilja 4-ever är en svensk-dansk dramafilm, skriven och regisserad av Lukas Moodysson, som hade biopremiär i Sverige den 23 augusti 2002. Filmen skildrar den sextonåriga flickan Lilja som bor i en förort i ett icke namngivet land i det som tidigare var Sovjetunionen. Liljas mor överger henne för ett bättre liv i USA, vilket tvingar henne att bo ensam i ett nedslitet dödsbo och prostituera sig för att överleva. Efter flera övergrepp och lockelser om ett bättre liv i Sverige hamnar Liljas liv i en ständigt nedåtgående spiral, där den enda ljuspunkten är hennes vänskap med den yngre grannpojken Volodja.

Filmen är löst baserad på den litauiska Danguolė Rasalaitės livsöde. Rasalaité var sexton år när hon såldes som sexslav i Sverige under slutet av 1990-talet, varpå hon tog sitt liv genom att hoppa från en bro i Malmö. Moodysson blev djupt berörd av hennes livsöde och han valde att göra en film om människohandel utifrån Rasalaités och andra flickors erfarenheter. Hans syfte var att få ut filmen till länder som har omfattande problem med människohandel och prostitution. Han valde att göra filmen till stora delar på ryska och använda sig av ryska och estniska skådespelare. Filmen inspelades både i Estland och i Sverige och producerades av Memfis Film i samproduktion med Film i Väst, Zentropa och Sveriges Television.

Lilja 4-ever fick ett mestadels positivt mottagande av recensenter, men hade begränsad kommersiell framgång både i Sverige och internationellt. Den fick beröm för sina starka skådespelarinsatser och sin realistiska skildring av människohandel och sexuell exploatering, medan den fick ett polariserat mottagande gällande sitt brutala innehåll. Den tilldelades flera utmärkelser, inklusive fem guldbaggar vid Guldbaggegalan 2003. Filmen har också blivit föremål för diskussion och debatt kring frågor som rör människohandel och prostitution. Sedan dess premiär har den använts som utbildningsfilm i flera skolor och organisationer både i Sverige och utomlands, liksom visats inför makthavare och myndigheter runtom i världen. ► Läs mer