Hoppa till innehållet

Wikipedia:Utvald artikel/Lista över Metroid-media

Från Wikipedia
Samlingsspelet Metroid Prime Trilogy till Wii innehåller Metroid Prime, Metroid Prime 2: Echoes och Metroid Prime 3: Corruption på en skiva.

Metroid är en datorspelsserie med science fiction-tema utgiven av Nintendo. Det första spelet, Metroid, släpptes i Japan den 6 augusti 1986, i Nordamerika i augusti 1987 och i PAL-regionen den 15 januari 1988. Serien har främst utvecklats av företagets förstapartsutvecklare, men även den dåvarande andraparten Fuse Games och tredjeparten Team Ninja har medverkat. Alla spel har dock utvecklats exklusivt för spelkonsoler av Nintendo, och sammanlagt består serien av elva stycken, exkluderat ett samlingsspel. Förutom spelen finns Metroid även som tecknad serie och manga samt att soundtrack släppta på CD finns tillgängliga.

Serien kretsar kring Samus Aran, en prisjägare som skyddar galaxen från framför allt Rymdpiraterna och deras planer på att i första hand utnyttja krafterna hos de eponyma Metroiderna. Spelupplägget blandar i regel element från skjut-, plattforms- och äventyrsspel, och serien är även känd för sitt icke-linjära spelsätt med tyngd på utforskning i öppna världar. Metroid är en av Nintendos mest framgångsrika datorspelsserier, med över 17 miljoner sålda spel september 2012 och ett generellt väldigt starkt kritiskt mottagande. Dock på senare tid med mer varierad kritik. ► Läs mer