Hoppa till innehållet

Högspänd likström: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
Schh (Diskussion | Bidrag)
puts
Rad 26: Rad 26:


== Externa länkar ==
== Externa länkar ==
*[http://www.energy.siemens.com/hq/pool/hq/power-transmission/HVDC/HVDC_Proven_Technology.pdf* Siemens om HVDC utförlig beskrivning]

*[http://www.abb.com/industries/se/9aac751068.aspx?country=SE ABB:s sida om högspänd likström]
*[http://www.abb.com/industries/se/9aac751068.aspx?country=SE ABB:s sida om högspänd likström]



Versionen från 4 maj 2014 kl. 14.27

Stolpar för högspänningsledningen på svenska sidan av HVDC-förbindelsen för Baltic cable.

Högspänd likström , eller HVDC (av engelskans high voltage direct current), är förutom en beskrivning av likström med högspänning, en teknik för att föra över elkraft över långa avstånd med lägre förluster jämfört med konventionell växelspänningsteknik. Teknikens används till exempel vid överföring av elektrisk energi över längre sträckor via sjökabel eller luftlinje. Tekniken används också för att överföra elkraft mellan två näraliggande asynkrona växelströmsnät där inte växelströmsteknik är möjlig.

Historik

En av upphovsmännen bakom denna teknik sägs vara svensken Uno Lamm som började på Asea som lärling på 1920-talet.

Tekniken

  Existerande länkar
  Under konstruktion
  Föreslagna

Sjökabellänkar för överföring av elström mellan europeiska länder.

Genom att använda likriktare skapar man en likström av en växelström och i samband med detta anpassas spänningen med transformatorer till lämplig nivå. På detta sätt kan man överföra elkraft över långa avstånd med lägre effektförluster. På andra stationen "hackar" man upp strömmen med en växelriktare och skapar en växelström och anpassar samtidigt spänningen till det mottagande nätets nivå.

Anledningen till att likström inte används i stor skala, trots de lägre förlusterna, är att när kraftsystemen byggdes ut på 1800-talet så var det komplicerat, nästan omöjligt, att transformera spänningen i en likström. Med dagens tvångskommuterade strömriktare är det möjligt att bygga omvandlare med vilka man kan gå från en likspänningsnivå till en annan och då göra det möjligt att bygga likströmsnät.

Det finns idag två tekniker för HVDC. Den ena, som bygger på tyristorer, kallas linjekommutering och utvecklades på 1950-talet. Den andra tekniken kallad tvångskommutering bygger på IGBT-transistorer som till skillnad mot tyristorer även medför kontrollerad släckning. Tvångskommuterade så kallade voltage source converters (VSC) utvecklades av ABB på 90-talet och har idag blivit en etablerad teknik.

Större leverantörer av HVDC-teknik är ABB, Alstom och Siemens.

Se även

Externa länkar