Tyristor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tyristorns schemasymbol.

Tyristorn är elektronisk komponent uppbyggd av halvledarmaterial. Den har fyra halvledarskikt, benämnda PNPN. Symbolen är den för en diod men med en extra ingång på sidan som kallas gate eller styrelektrod. Tyristorn är normalt icke ledande mellan huvudspänningens anslutningar men den börjar att leda när styret matas med positiv ström, detta kallas att den tänds. Tyristorn fortsätter därefter att vara tänd oberoende av om styrsströmmen bryts eller till och med blir negativ. Den slutar leda då huvudströmmen genom den understiger ett visst värde nära 0. För en växelström innebär det alltså att den tänds när styrspänningen kopplas in och släcks strax innan nollgenomgången för varje period.

Genom att låta tyristorn föregås av en styrkrets som reglerar när i perioden styrspänningen kopplas in kan man reglera effekten i växelströmskretsar.

Det finns även en variant av Tyristor som går att släcka utan att man underskrider hållströmmen - dessa kalla GTO-Tyristor där GTO är en akronym "Gate Turn Off". Dessa komponenter har till stor del ersatts av IGBT i många applikationer då dessa har många fördelar jämfört med GTO-Tyristorn.

Tyristorer kan orsaka elektriska störningar, sk. övertoner då fasvinkelstyrning används. Filter är det vanligaste sättet att försöka minska störningar men ger tveksam effekt, speciellt när flera tyristorer används.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]