Hoppa till innehållet

Älvlandskapet Nedre Dalälven: Skillnad mellan sidversioner

Från Wikipedia
Innehåll som raderades Innehåll som lades till
C Holmberg (Diskussion | Bidrag)
Ingen redigeringssammanfattning
Cecilajja (Diskussion | Bidrag)
Korrigerat länkar, uppdaterat lite text och lagt till källor.
Rad 1: Rad 1:
{{källor|datum=2012-09}}
{{källor|datum=2012-09}}
<ref>{{Webbref|url = http://www.nedredalalven.se/|titel = Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven|hämtdatum = 11-11-2014}}</ref>
'''Älvlandskapet nedre Dalälven''' utnämndes 2011 av FN-organet [[Unesco]] till Sveriges tredje [[biosfärområde]]. Idag (2012) finns det fem biosfärområden i Sverige. <ref name="Naturvårdsverket">[http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Skyddad-natur/Biosfaromraden/]</ref>


'''Biosfärområde''' '''Älvlandskapet Nedre Dalälven''' utnämndes 2011 av FN-organet [[Unesco|Unescos]] [http://www.biosfaromrade.org/ Man and the Biosphere Programme] till Sveriges tredje [[biosfärområde]]. Idag (2014) finns det fem biosfärområden i Sverige. <ref name="Naturvårdsverket">[http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Skyddad-natur/Biosfaromraden/]</ref> Biosfärområdet omfattar nio kommuner; Säter, Hedemora, Avesta, Sala, Heby Tierp, Älvkarleby, Gävle och Sandviken.
Biosfärområden omfattas inte av ytterligare restriktioner förutom befintlig lagstiftning{{förtydliga här|datum=2012-09}}. Syftet är att lyfta fram områden med höga natur- och kulturvärden där det går att utveckla området genom att bevara, utveckla och stödja. Biosfärområden ska gynna de boende i området genom social och ekonomisk utveckling samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Områdena ska också vara arenor för forskning och utbildning.


Biosfärområden är områden med unika natur-och kulturmiljöer där det går att utveckla genom att bevara, utveckla och stödja. Biosfärområden ska gynna de boende i området genom social och ekonomisk utveckling samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Områdena ska också vara arenor för forskning och utbildning.
Inom området Älvlandskapet nedre Dalälven ligger fokus på att bevara det öppna kulturlandskapet. Utvecklingen av jordbruksnäringen leder i vissa fall till förändringar i brukandet av jordbruksmark med förbuskning och beskogning som följd. Detta skulle innebära att det månghundraåriga kulturlandskapet successivt försvinner. Genom forskning och annat arbete kan mycket göras för att hålla markerna öppna. För Älvlandskapet nedre Dalälven har också det öppna kulturlandskapet en avgörande betydelse för att behålla den attraktionskraft området har för befolkningen, inflyttning, turism och näringsliv.


I [http://www.nedredalalven.se/index.php/sv/biosphere Älvlandskapet Nedre Dalälven] ligger fokus bland annat på att bevara det öppna kulturlandskapet, vidareutveckla en hållbar besöksnäring och . Utvecklingen av jordbruksnäringen leder i vissa fall till förändringar i brukandet av jordbruksmark med förbuskning och beskogning som följd. Detta skulle innebära att det månghundraåriga kulturlandskapet successivt försvinner. Genom forskning och annat arbete kan mycket göras för att hålla markerna öppna. För Älvlandskapet Nedre Dalälven har också det öppna kulturlandskapet en avgörande betydelse för att behålla den attraktionskraft området har för befolkningen, inflyttning, turism och näringsliv.
==Biosfärum==
På Östahalvön utanför [[Tärnsjö]] i [[Heby kommun]] ligger [[Biosfärum Gröna kunskapshuset]].


==Se även==
==Biosfärum==
På Östahalvön utanför [[Tärnsjö]] i [[Heby kommun]] ligger [http://www.gkh.se/ Biosfärum Gröna kunskapshuset.]
*[[Färnebofjärdens nationalpark]]


==Se även<ref>{{Webbref|url = http://www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden#.VGHgtjSG_nk|titel = Färnebofjärdens Nationalpark|hämtdatum = 11-11-2014}}</ref>==[[Kategori:Biosfärreservat i Sverige]]
[[Kategori:Biosfärreservat i Sverige]]
<references />
<references />

Versionen från 11 november 2014 kl. 12.15

[1]

Biosfärområde Älvlandskapet Nedre Dalälven utnämndes 2011 av FN-organet Unescos Man and the Biosphere Programme till Sveriges tredje biosfärområde. Idag (2014) finns det fem biosfärområden i Sverige. [2] Biosfärområdet omfattar nio kommuner; Säter, Hedemora, Avesta, Sala, Heby Tierp, Älvkarleby, Gävle och Sandviken.

Biosfärområden är områden med unika natur-och kulturmiljöer där det går att utveckla genom att bevara, utveckla och stödja. Biosfärområden ska gynna de boende i området genom social och ekonomisk utveckling samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Områdena ska också vara arenor för forskning och utbildning.

I Älvlandskapet Nedre Dalälven ligger fokus bland annat på att bevara det öppna kulturlandskapet, vidareutveckla en hållbar besöksnäring och . Utvecklingen av jordbruksnäringen leder i vissa fall till förändringar i brukandet av jordbruksmark med förbuskning och beskogning som följd. Detta skulle innebära att det månghundraåriga kulturlandskapet successivt försvinner. Genom forskning och annat arbete kan mycket göras för att hålla markerna öppna. För Älvlandskapet Nedre Dalälven har också det öppna kulturlandskapet en avgörande betydelse för att behålla den attraktionskraft området har för befolkningen, inflyttning, turism och näringsliv.

Biosfärum

På Östahalvön utanför Tärnsjö i Heby kommun ligger Biosfärum Gröna kunskapshuset.

==Se även[3]==