Wikipedia:VisualEditor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Wikipedias artiklar och övriga sidor är skrivna i så kallad wikikod. Förutom själva texten innehåller wikikoden markörer för länkar, mallar, infogning av bilder och mycket annat. Det gör att wikikoden kan uppfattas som lite krånglig, och att man inte direkt kan se hur resultatet blir. VisualEditor låter istället användaren redigera artiklar och övriga sidor ungefär som med en ordbehandlare (WYSIWYG). På så vis kan man hela tiden ha en överblick över hur den färdiga sidan ser ut, och man behöver inte lära sig hur wikikoden fungerar.

VisualEditor har varit tillgänglig som en valbar "alfa"-version på engelska Wikipedia sedan december 2012, på 16 andra språk sedan april 2013 och på nästan alla andra språkversioner sedan juni 2013. Som förklaras här nedanför kommer den att vara standard på nästan alla språkversioner i augusti, med början på engelska Wikipedia den 1 juli 2013.

Om du vill pröva VisualEditor finns en guide för det och en guidelista för de vanligaste tangentbordskortkommandona. Om du vill hjälpa till med aktiveringen finns det mycket du kan göra. Du kan få fortlöpande information genom att prenumerera på nyheter om VisualEditor.

En video som förklarar alfaversionen av VisualEditor (engelska med svensk text)

VisualEditor har fortfarande (2017) en hel del buggar, och vissa saker går helt enkelt inte att genomföra med VisualEditor, utan kräver att man redigerar själva wikikoden. Om du upptäcker något fel, tveka inte att rapportera det på återkopplingssidan. Dessutom saknas vissa funktioner helt enkelt fortfarande. För närvarande finns följande begränsningar:

  • Långsam start – Det tar en stund för stora och komplexa sidor i VisualEditor. Framöver kommer programvaran att vara mycket snabbare och kommer att hantera större sidor.
  • Konstigt utseende – Ibland kan formateringen verka lite (eller mycket) konstig. Arbete pågår; fokus har hittills varit på att se till att VisualEditor inte förändrar wikitext på ett oförutsägbart sätt.
  • Ej fullständig redigering – Vissa objekt med komplexa formateringsmöjligheter, till exempel tabeller och definitionslistor, kommer att visas och vara redigerbara till innehållet men inte till sin struktur.
  • Begränsad webbläsarsupport – (Detta stycke innehåller möjligen inaktuella uppgifter.) Just nu fungerar VisualEditor bara med de modernaste versionerna av Firefox, Chrome och Safari. Det fungerar inte med äldre versioner av dessa och inte med Opera (en volontär arbetar dock med stöd för Opera). Internet Explorer fungerar inte heller för tillfället, men man siktar mot att ha stöd för de senaste versionerna av Internet Explorer när VisualEditor aktiveras som standard.
  • Endast för vissa sidor – VisualEditor är idag inte aktiverat för alla typer av sidor. Och VisualEditor är aktiverat för vissa sidor där det inte fungerar särdeles bra (till exempel sidor där det görs diskussionsinlägg).

Tidtabell[redigera | redigera wikitext]

Veckan som börjar med: Lansering Målprojekt
1 juli 2013 Aktivering för alla inloggade som standardeditor Engelska Wikipedia
15 juli 2013 Aktivering även för anonyma användare som standardeditor Engelska Wikipedia
24 juli 2013 Aktivering för alla inloggade som standardeditor på ytterligare projekt dewiki, eswiki, frwiki, hewiki, itwiki, nlwiki, ruwiki, plwiki, och svwiki
29 juli 2013 Aktivering även för anonyma användare som standardeditor på dessa projekt dewiki, eswiki, frwiki, hewiki, itwiki, nlwiki, ruwiki, plwiki, och svwiki
Senare under 2013 Aktivering på alla andra projekt för både inloggade och anonyma Alla språkupplagor av Wikipedia förutom vissa med speciella skriftsystem.

Hjälpa till[redigera | redigera wikitext]

För att VisualEditor ska bli så bra som möjligt finns det en hel del som behöver göras. En stor del av arbetet består i att hitta buggar och rapportera dem, men det finns också många andra uppgifter. Dessa inkluderar:

  • Uppdatera hjälpsidor – Alla projekt har hjälpsidor för att göra det lättare för nybörjare att bidra. Tyvärr utgår de alla från det gamla sättet att skriva wikikod och när VisualEditor har aktiverats kommer skärmbilderna och guiderna att vara förlegade. Alltså behöver hjälpsidorna uppdateras, kanske med utgångspunkt i guiden till hur man använder VisualEditor.
  • Lägg till TemplateData till mallar – VisualEditor har en trevlig malleditor som beskrivs noggrannare i användarguiden. För att den ska fungera behöver mallarna "TemplateData" innan funktionen fungerar. Det finns en guide för hur man kan uppdatera mallarna och en lista över de viktigaste mallarna där det behöver göras.
  • Hjälp andra användare – En tanke från Wikimedia Foundation är att VisualEditor ska generera nya användare. Även om redigeringen i sig kanske blir lättare så kan man behöva hjälp med mycket annat. Och även erfarna användare kan behöva hjälp med det nya.
  • Prenumerera på nyhetsbrevet: m:VisualEditor/Newsletter.