Wikipedia:VisualEditor

Från Wikipedia

Wikipedias artiklar och övriga sidor är skrivna i så kallad wikikod. Förutom själva texten innehåller wikikoden markörer för länkar, mallar, infogning av bilder och mycket annat. Det gör att wikikoden kan uppfattas som lite krånglig, och att man inte direkt kan se hur resultatet blir. VisualEditor (ibland beskriven som visuella redigeraren[1]) låter istället användaren redigera artiklar och övriga sidor ungefär som med en ordbehandlare (WYSIWYG). På så vis kan man hela tiden ha en överblick över hur den färdiga sidan ser ut, och man behöver inte lära sig hur wikikoden fungerar.

En video som förklarar alfaversionen av VisualEditor(engelska med svensk text)

VisualEditor har varit tillgänglig som en valbar "alfa"-version på engelska Wikipedia sedan december 2012, på 16 andra språk sedan april 2013 och på nästan alla andra språkversioner sedan juni 2013. Som förklaras här nedanför blev den standard på nästan alla språkversioner i augusti 2013, med början på engelska Wikipedia den 1 juli 2013.

Tidtabell 2013[redigera | redigera wikitext]

Veckan som börjar med: Lansering Målprojekt
1 juli 2013 Aktivering för alla inloggade som standardeditor Engelska Wikipedia
15 juli 2013 Aktivering även för anonyma användare som standardeditor Engelska Wikipedia
24 juli 2013 Aktivering för alla inloggade som standardeditor på ytterligare projekt dewiki, eswiki, frwiki, hewiki, itwiki, nlwiki, ruwiki, plwiki, och svwiki
29 juli 2013 Aktivering även för anonyma användare som standardeditor på dessa projekt dewiki, eswiki, frwiki, hewiki, itwiki, nlwiki, ruwiki, plwiki, och svwiki
Senare under 2013 Aktivering på alla andra projekt för både inloggade och anonyma Alla språkupplagor av Wikipedia förutom vissa med speciella skriftsystem.

Senare utveckling[redigera | redigera wikitext]

VisualEditor har fortfarande (2017) en hel del buggar, och vissa saker går helt enkelt inte att genomföra med VisualEditor, utan kräver att man redigerar själva wikikoden. Om du upptäcker något fel, tveka inte att rapportera det på återkopplingssidan. Dessutom saknas vissa funktioner helt enkelt fortfarande. Följande begränsningar kan fortfarande 2017 gälla:

  • Långsam start – Det kan ta en stund för stora och komplexa sidor i VisualEditor. Så småningom kommer programvaran att vara mycket snabbare och vara bättre på att hantera större sidor.
  • Konstigt utseende – Ibland kan formateringen verka konstig. Arbete pågår, men fokus har hittills varit på att se till att VisualEditor inte förändrar wikitext på ett oförutsägbart sätt.
  • Ej fullständig redigering – Vissa objekt med komplexa formateringsmöjligheter, till exempel tabeller och definitionslistor, kommer att visas och vara redigerbara till innehållet men inte till sin struktur. Sedan lanseringen 2013 har dock verktyg för att ändra grundläggande egenskaper i tabeller skapats.[2]
  • Vissa webbläsare täcks inte – VisualEditor fungerar för ungefär 95 procent av alla användare, och är kompatibel med alla relativt moderna versioner av Chrome/Chromium, Firefox/Iceweasel, Edge, Internet Explorer, Safari, Opera, Midori, Qupzilla, SeaMonkey och WebPositive. VisualEditor kommer dock aldrig att fungera med webbläsare som inte följer webbstandarder, inklusive Android 2.3, Internet Explorer 8 och tidigare.
  • Endast för vissa sidor – VisualEditor är idag inte aktiverat för alla typer av sidor. VisualEditor är aktiverat för vissa sidor där det inte alltid fungerar utan problem (till exempel sidor där det görs diskussionsinlägg).

Användning och hjälp[redigera | redigera wikitext]

Om du vill pröva VisualEditor finns en guide för det och en guidelista för de vanligaste tangentbordskortkommandona. Om du vill hjälpa till med aktiveringen finns det mycket du kan göra. Du kan få fortlöpande information genom att prenumerera på nyheter om VisualEditor.

Hjälpa till[redigera | redigera wikitext]

För att VisualEditor ska bli så bra som möjligt finns det en hel del som behöver göras. En stor del av arbetet består i att hitta buggar och rapportera dem, men det finns också många andra uppgifter. Dessa inkluderar:

  • Uppdatera hjälpsidor – Alla projekt har hjälpsidor för att göra det lättare för nybörjare att bidra. Tyvärr utgår de alla från det gamla sättet att skriva wikikod och när VisualEditor har aktiverats kommer skärmbilderna och guiderna att vara förlegade. Alltså behöver hjälpsidorna uppdateras, kanske med utgångspunkt i guiden till hur man använder VisualEditor.
  • Lägg till TemplateData till mallar – VisualEditor har en trevlig malleditor som beskrivs noggrannare i användarguiden. För att den ska fungera behöver mallarna "TemplateData" innan funktionen fungerar. Det finns en guide för hur man kan uppdatera mallarna och en lista över de viktigaste mallarna där det behöver göras.
  • Hjälp andra användare – En tanke från Wikimedia Foundation är att VisualEditor ska generera nya användare. Även om redigeringen i sig kanske blir lättare så kan man behöva hjälp med mycket annat. Och även erfarna användare kan behöva hjälp med det nya.
  • Prenumerera på nyhetsbrevet: m:VisualEditor/Newsletter.