Ástor Piazzolla

Från Wikipedia
Ástor Piazzolla
Född11 mars 1921[1][2][3]
Mar del Plata[4], Argentina
Död4 juli 1992[5][6][2] (71 år)
Buenos Aires[7], Argentina
BegravdCementerio de la Chacarita och Cementerio Jardín de Paz[8]
Medborgare iArgentina
SysselsättningKompositör[9][10], dirigent, bandoneónist, filmmusikkompositör
BarnDaniel Piazzolla (f. 1945)
Utmärkelser
Césarpris för bästa musik skriven för en film (1986)
Webbplatsfundacionastorpiazzolla.org.ar
Redigera Wikidata

Ástor Pantaleón Piazzolla, född 11 mars 1921 i Mar del Plata, död 4 juli 1992 i Buenos Aires, var en argentinsk bandoneonist och kompositör av tangomusik. Musikaliskt knöt Piazzolla från och med 1950-talet an till såväl jazz som den tidens konstmusik och lämnade därmed den traditionella tangon till förmån för den nya stil som kom att benämnas tango nuevo. Även om den dansanta tangokulturen inte använder Piazzollas musik i nämnvärd utsträckning, kan hans insats för spridningen av tangon i världen inte överskattas.

Asteroiden 12102 Piazzolla är uppkallad efter honom.[11]

Uppväxt och karriär[redigera | redigera wikitext]

Ástor Piazzolla föddes i Argentina 1921 av italienska föräldrar och tillbringade stora delar av sin uppväxt i New York, där han exponerades för både jazz och klassisk musik. Han fick en bandoneon av sin far och visade sig vara en enorm talang, vilket ledde till att han tidigt kom i kontakt med New Yorks stora tangomusiker. 1937 flyttade han tillbaka till Argentina och spelade på nattklubbar.

Piazzolla gick i skola hos den argentinske kompositören Alberto Ginastera, som lät honom studera partitur av konstmusikens kompositörer, såsom Stravinskij, Bartók och Ravel. Det var även Ginastera som fick Piazzolla att delta i en kompositionstävling 1953 med sin Buenos Aires-symfoni. Piazzolla vann tävlingen och fick ett stipendium från den franska regeringen för att studera i Paris under dirigenten och kompositören Nadia Boulanger. Boulanger inspirerade Piazzolla till att utveckla sin karaktäristiska kompositionsstil, med tangon som grund.

Under 50-talet skapade han Octeto Buenos Aires och började turnera.

Piazzollas musikstil kallades tango nuevo (spanska för "ny tango"). Även om hans omvälvning av tangomusiken sågs på med skepsis i Argentina, blev hans musik mycket populär i Europa och Nordamerika. Oblivion är en inspelning från 1982 med en orkester i Italien för filmen Enrico IV, regisserad av Marco Bellocchio.

1990 drabbades han av en blodpropp i Paris och dog två år senare i Buenos Aires.

Tango nuevo[redigera | redigera wikitext]

Det som skiljer tango nuevo från traditionell tango är inflytandet från jazzen, mer avancerad harmonik och dissonans, användandet av kontrapunkt och mer avancerade kompositionsformer, såsom barockens passacaglia.

Piazzolla skrev flera solokonserter för bandoneon och även större orkestrala verk, men mest framgång har rönts av hans kompositioner för kvartett och kvintett (oftast piano, bandoneon, violin, kontrabas, gitarr).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
 2. ^ [a b] Encyclopædia Britannica, Astor Piazzolla, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
 3. ^ SNAC, Astor Piazzolla, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
 4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 11 december 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]
 5. ^ Astor Piazzolla; Tango Composer, Musician, Los Angeles Times (på engelska), 11 juli 1992 .[källa från Wikidata]
 6. ^ Joseph Kahn (red.), Astor Piazzolla, 71, Tango's Modern Master, Dies, The New York Times (på engelska), The New York Times Company och Arthur Gregg Sulzberger, 6 juli 1992, läs online och läs online .[källa från Wikidata]
 7. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 31 december 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]
 8. ^ Find a Grave, läs online.[källa från Wikidata]
 9. ^ B.R.A.H.M.S., läst: 5 april 2022.[källa från Wikidata]
 10. ^ Operone, läst: 5 april 2022.[källa från Wikidata]
 11. ^ ”Minor Planet Center 12102 Piazzolla” (på engelska). Minor Planet Center. https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=12102. Läst 31 maj 2023. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]