Åke Samuelsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Åke Sven Gunnar Samuelsson, född 9 oktober 1953 i Marbäcks församling, Jönköpings län[1], är en svensk pastor och författare. Han är känd som skapare av seriefigurerna Munken & Kulan.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Samuelsson växte upp i Marbäcks missionshus, som hans farfar hade byggt, utanför småländska Aneby. Han har beskrivit att han som barn fick en mörk gudsbild med en rädsla för Jesu återkomst, men att denna bild förändrades från "polis till fadersbild" under hans tid som ungdomsledare i Kristdala utanför Oskarshamn.[2] Han utbildades sig till fritidsledare och fick en tjänst i Fiskebäckskyrkan inom Svenska Alliansmissionen i Göteborg som ungdomsledare, därefter som ungdomspastor och senare som pionjärpastor i församlingens arbete i Åkered, Västra Frölunda.

Han läste samtidigt till pastor och blev avskild 1990 och har därefter arbetat som pastor i Åkeredskyrkan och Fiskebäckskyrkan i Göteborg, i Allianskyrkan i Jönköping och de sista sex åren före sin pensionering 2020 i pingstförsamlingen i Alingsås. Han har i många år medverkat vid den årliga Hönökonferensen.[3][4]

Munken & Kulan[redigera | redigera wikitext]

Samuelsson har blivit känd som upphovsman till figurerna Munken & Kulan som kom till av en ren tillfällighet 1982 vid Hönökonferensen, då de som skulle hålla i programmet fick förhinder. Efter några år blev Munken & Kulan ett stående inslag under Hönökonferensen, där mötena spelades in på CD under tolv års tid. Fram till 2020 har de 48 inspelade skivorna sålts i omkring 200 000 exemplar, och har även följts av sex böcker som översatts till norska, danska, ukrainska och ryska. Berättelserna handlar om två kompisar, Munken och Kulan, där Kulan är en van kyrkobesökare, men inte Munken. I berättelserna görs en sammanflätning av en vardagshändelse och en berättelse från Bibeln, där bibelberättelsen är en integrerad del av händelseförloppet.[2]

Samuelsson har uttryckt att Munken & Kulan hjälpt honom att bearbeta sin egen gudsbild.[3]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Se Munken & Kulan.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Samtliga böcker skrivna av Åke Samuelsson och Simon Jannerland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).
  2. ^ [a b] Mattias Backlund (8 januari 2020). ”Nu har skaparen till Munken & Kulan gått i pension”. Världen idag. https://www.varldenidag.se/reportage/nu-har-skaparen-till-munken-kulan-gatt-i-pension/repshu!N0OZ9uJOPmfgy7rjtnp3kg/?fbclid=IwAR3XN7QhchgKSZs9gloXdwH7aYgN5906dS55Rmv7A46nF5xt-EyOYe0SGX0. 
  3. ^ [a b] Josefin Lilja (1 februari 2011). ”Alliansaren Åke Samuelsson: Munken & Kulan hjälpte mig bearbeta min bild av Gud”. Tidningen Dagen. https://www.dagen.se/alliansaren-ake-samuelsson-munken-kulan-hjalpte-mig-bearbeta-min-bild-av-gud-1.132048. 
  4. ^ Jonatan Sverker (8 juli 2008). ”Åke Samuelsson tillbaka efter cancern”. Tidningen Dagen. https://www.dagen.se/ake-samuelsson-tillbaka-efter-cancern-1.194279. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]