Åkerfräken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Åkerfräken
Equisetum arvense nf.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Ormbunksväxter
Pteridophyta
Klass Fräkenväxter
Equisetopsida
Ordning Fräkenordningen
Equisetales
Familj Fräkenväxter
Equisetaceae
Släkte Fräken
Equisetum
Art Åkerfräken
E. arvense
Vetenskapligt namn
§ Equisetum arvense
Auktor L., 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Åkerfräken, även kallad rävsvans och rävrumpa, (Equisetum arvense) är en fräkenväxt. Som alla fräkenväxter har åkerfräken en långsträckt, grenig, knölbärande jordstam. Den skiljer sig ifrån andra växter genom sina dimorfa skott, den har dels fertila vårskott (återfinnes i april och maj), dels sterila sommarskott. De fertila skotten är blekbruna, klorofyllfria, enkla stjälkar med ett brunt sporax i toppen (strobilus, påminner om en liten kotte) medan sommarskotten är gröna och inte ger sporer. Sommarskottens allmänna utseende påminner lite om ängsfräken (Equisetum pratense), på det sättet att båda har långa med ogrenade sidogrenar.

Denna arbetsfördelning mellan vår- och sommarskott liknar förhållandet hos vissa tidiga vårfanerogamer, till exempel hästhov och sälg, som likaledes tidigt om våren blommar utan blad (ur övervintrande knoppar) och först längre fram får fotosyntetiserade blad. Generellt för växter utan klorofyll gäller att de istället lever i symbios med någon form av svamp alternativt som parasit på andra växter, men det är inte fallet hos åkerfräken. All näring som behövs till de bleka vårskotten är lagrad från förra året.

Åkerfräken är ganska allmän på odlade ställen, såsom åkerkanter, vägkanter, sandgångar och annan öppen mark, både på sand- och lerjord. Det kan vara ett mycket besvärligt ogräs.

Åkerfräken kan användas mot mjöldagg och svamp i odling.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Vårskott Sommarskott
Vårskott
Sommarskott