Ålands flagga

Från Wikipedia
Ålands flagga
Ålands flagga
AnvändningNations-, handels- och statsflagga National-, handels- och statsflagga
Proportioner17:26 (6+1,5+2+1,5+6:8+1,5+2+1,5+13)
Antagen9 december 1953
Den inofficiella flaggan från 1922

Ålands flagga är en mellanblå korsflagga med ett rött kors med gula ytterlinjer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ålands första flagga, var blå-gul-blå i tre våder och komponerades av bokhandlaren och läraren Fritiof Liewendahl till den stora sångfesten i Mariehamn 1922, men förbjöds 1935 av finländska myndigheter. Talman Julius Sundblom, lät i protest såga av sin flaggstång en fot från marken.

En ny självstyrelselag 1952 gav Åland rätt att anta egen flagga. Så fort lagen trätt i kraft tog landstinget sig an flaggfrågan. Landstinget delades snart i två falanger: en förespråkade den gamla trevådsflaggan, en ville ha en traditionell korsflagga. Korsflaggeanhängarna var splittrade och producerade förslag på förslag. Men till slut – vid ett möte i Societetshuset (Socis) i slutet av november 1953 – lyckades de enas, och då kring en helt ny variant: En flagga som starkt påminner om Sveriges flagga med ett smalt rött kors infällt i det gula.

Efter lång debatt och flera jämna omröstningar kunde landstingets talman den 9 december 1953 kungöra att korsflaggan avgått med segern.

Den 24 april 1954 firades för första gången Ålands flaggas dag.

Ålands flagga regleras numera i landskapslagen (1992:41) om Ålands flagga[1] och landskapsförordningen (2004:15) om riktlinjer för Ålands flaggas färger.[2]

Flaggdagar på Åland[redigera | redigera wikitext]

Officiella flaggdagar är:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]