Bosnien och Hercegovinas flagga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bosnien och Hercegovinas flagga
Bosnien och Hercegovinas flagga
AnvändningNationsflagga Nationsflagga till lands
Proportioner1:2
Antagen4 februari 1998
Bosnien och Hercegovinas flagga 1992- 1998

Bosnien och Hercegovinas flagga är blå med en gul, rätvinklig triangel och en rad med sju hela och två halva femuddiga stjärnor i vitt längs triangelns hypotenusa. Flaggan antogs den 4 februari 1998, då den ersatte landets första flagga. Flaggbytet drevs igenom av Carlos Westendorp, EU:s representant i landet under uppbyggnadsfasen efter Bosnienkriget 1992-1995. Man ville ha en flagga som var neutral i förhållande till äldre symboler och på det sättet skulle kunna representera alla folkgrupper i landet. Ursprungligen var det tänkt att den blå färgen skulle vara densamma som på FN:s flagga, men det ändrades till en mörkare för att motsvara EU:s flagga. Proportionerna är 1:2.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Triangeln symboliserar Bosnien och Hercegovina. Stjärnorna symboliserar Europa och antalet ska vara obestämt, därav de halva stjärnorna längst upp och längst ner.

Flaggan 1992–1998[redigera | redigera wikitext]

Den traditionella bosniska vapenskölden pryds av sex gyllene liljor. Vapenskölden användes först under medeltiden i samband med den bosniske kungen Tvrtko Kotromanićs styre. Idag är dessa liljor en populär nationssymbol för bosniaker medan bosnienkroater och bosnienserber använder sig av kroatiska respektive serbiska symboler.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]