Åtta glas

Från Wikipedia
Åtta glas
(When eight bells toll)
GenreSpion, thriller
RegissörEtienne Périer
ProducentJerry Gershwin, Elliott Kastner
ManusAlistair MacLean
Baserad påÅtta glas
SkådespelareAnthony Hopkins, Robert Morley, Nathalie Delon, Jack Hawkins
OriginalmusikAngela Morley (under namnet Walter Stott)
FotografArthur Ibbetson
KlippningJohn Shirley
Premiär
Speltid94 min
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Åtta glas, When Eight Bells Toll, brittisk film från 1971 med Anthony Hopkins i huvudrollen, baserad på en thriller av Alistair MacLean med samma titel. Titeln kommer från ett marint uttryck, åtta glas, för klockan tolv eller den sista delen av en vaktperiod. Filmen regisserades av Etienne Périer.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal skepp med guldtackor kapas någonstans utanför Skottland och brittiska underrättelsetjänsten har inga spår. Philip Calvert, en dykare med extrem tålighet för stress, och underrättelseofficeren Hunslett, kommer på en plan där de spårar skeppen med hjälp av gömda män ombord. Calvert tar sig ombord och upptäcker att männen mördats strax efter att de rapporterat om var de är, kuststaden Torbay (baserad på verklighetens Tobermory). Han tvingas fly och fartyget försvinner med guldet. Calvert och Hunslett blir inbjudna till aristokraten Sir Anthony Skouras, men upptäcker att något inte står rätt till där: Sir Arthur och hans nya hustru grälar öppet. Calvert vill stanna, men deras överordnade, Sir Arthur, beordrar hem dem. Istället för att följa med helikoptern hem, använder Calvert den för att göra en genomsökning av området. Den resulterar dock inte i något, men samtidigt dödas Hunslett.

Sir Arthur har på Calverts initiativ tagit reda på mer fakta om olyckorna och kommer dit personligen. Han inser att Calvert haft rätt. De pressar en polis, vars söner dödats nyligen i en olycka, och får veta att sönerna egentligen hålls kidnappade. Snart dyker dock Sir Arthur hustru Charlotte upp eftersom hon blivit misshandlad och misstänker sin make. Calvert litar inte på Charlotte, men lyckas lista ut vart skeppen förts: till ett område i havet med lagom djup, där skeppen sänkts och plundrats. Han tar med Charlotte och Sir Arthur till ett gäng hajfiskare som förstärkning mot Sir Anthonys trupper. Calvert tar sig in till det gods dit han dragit slutsatsen att gulden troligen förts och får hjälp av dottern i huset, som också berättar att Sir Anthonys döda hustru i själva verket är vid liv och hålls fången i källarhålan tillsammans med flera andra, vilket betyder att Charlotte inte är den hon utgett sig för att vara. Vid klockan tolv (åtta glas) kommer hajfiskarna som avtalat och en eldstrid utbryter.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]