Österlens museum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Björkengrenska gården

Österlens museum. I Björkegrenska gården i Simrishamn har Österlens museum, som är ett kulturhistoriskt museum, sina lokaler. Det är en gammal köpmans- och redargård med anor från 1850-talet som idag ligger på Storgatan 24. Gården är uppkallad efter skeppsredaren och köpmannen Johan Daniel Björkegren och hans hustru Sigrid Björkegren, som lät bygga köpmansgården och levde där hela sina liv.

Museet har unika samlingar (som ägs av Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne) av textil- och allmogekonst, fiske- och sjöfartshistoria samt forntida föremål. Särskilt intressant är frihandsknypplingen och dess historia. Museets chef är Lena Alebo.

Fastigheten kallas även Hafreborg eftersom en stor del av komplexet ursprungligen var ett sädesmagasin uppfört 1848.

Museets entré och butik ligger i den gamla gavelbutiken som har en 150-årig tradition som handelsbod. Här får museets besökare möjlighet att fördjupa sin kunskap om Österlens kulturhistoria.

Nyligen har Österlens museum genomgått en omfattande renovering av sina lokaler. Renoveringsbehovet var länge omfattande, framförallt i fråga om brandsäkerhet, men finansiering saknades. Problemet löstes genom att Birgit Rausing donerade fyra miljoner kronor, varpå Simrishamns kommun gav ytterligare tre miljoner kronor.

År 1749 besökte Carl von Linné Simrishamn under sin skånska resa. På Österlens museum finns en Linné-inspirerad trädgård som invigdes under Linnéåret 2007. Museiträdgården står öppen dagligen och det är fri entré. Trädgården, som är en hyllning till Linné, visar många av de växter Linné beskrev när han besökte sydöstra Skåne och Simrishamn.

Österlens museum ger ut tidskriften Österlent.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]