Överlida kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Överlida kyrka
Kyrka
Kyrkan och klockstapeln
Kyrkan och klockstapeln
Land Sverige Sverige
Län Västra Götalands län
Ort Överlida
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Göteborgs stift
Församling Mjöbäck-Holsljunga
församling
Bebyggelse-
registret
21300000010764
Interiör mot koret 1978
Interiör mot koret 1978

Överlida kyrka är en kyrkobyggnad i Överlida i den sydvästra delen Svenljunga kommun. Den tillhör sedan 2014 Mjöbäck-Holsljunga församling (tidigare Mjöbäcks församling) i Göteborgs stift.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Orten Överlida växte kraftigt under 1950-talet och behovet av en egen kyrka uppstod, då avståndet till Mjöbäcks kyrka upplevdes som långt. En disponent på orten skänkte tomtmarken och bygget kunde till stor del finansieras med donationsmedel.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan uppfördes 1963 efter ritningar av arkitekterna Nils Halla och Bengt Edman och invigdes samma år av biskop Bo Giertz. Träkyrkan består av långhus med kor i öster. Långhuset har ett brant sadeltak, belagt med tunn eternit, som når ända ned till marken och gavlarna har liggande träpanel. Ihopbyggt med långhuset vid nordvästra sidan finns en lägre byggnadskropp med församlingslokaler. Sakristian ligger numera i byggnadskomplexets norra del. Fram till en ombyggnad 1993 var sakristian inhyst i ett rum bakom koret i öster. Inredningen är till stor del utförd i omålat trä.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Klockstapel och klockor[redigera | redigera wikitext]

Norr om kyrkan finns en fristående klockstapel av trä med öppen konstruktion uppförd 1963. I stapeln hänger två klockor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Nyström, Louise (2007). 49 byggnader berättar : Västra Götalands län från 1943 till idag. Göteborg: Länsstyrelsen Västra Götalands län. sid. 62-63. Libris 10671077. ISBN 9789197719407