Eva Spångberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eva Spångberg
Född 2 april 1923
Skäfthammar
Död 8 november 2011 (88 år)
Gamla Hjälmseryd
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Träsnidare

Eva Margareta Spångberg, född 2 april 1923 i Skäfthammars socken (nu i Östhammars kommun), död 8 november 2011 i Gamla Hjelmseryd,[1] i Sävsjö kommun, var en svensk träsnidare, evangelist och författare.

Eva Spångberg föredrog att kalla sig förkunnare i trä. Hon bodde på gården Björkelund i Gamla Hjelmseryd. Hon utsågs till 1900-talets viktigaste kvinna inom Svenska Kyrkan i en omröstning arrangerad av Kyrkans Tidning.

Hon tog studentexamen i Gävle 1944 och blev fil. kand. i Uppsala 1949. Hon var ämneslärare vid samrealskolan i Vetlanda åren 1961 och 1962 och vid kommunala flickskolan i Växjö (numera Graffmanska skolan) mellan 1962 och 1969. Efter att ha drabbats av polio 1945 började Eva Spångberg skulptera i trä och hon gjorde framför allt figurer och miljöer ur Bibeln.

Eva Spångberg var en mycket anlitad utsmyckare av monumentalarbeten i kyrkor och som konstruktör av julkrubbor. Hon är bland annat representerad i Storkyrkan i Stockholm, Växjö domkyrka, Guldhedskyrkan i Göteborg, Gamla Hjelmseryds kyrka, Överlida kyrka, Maria i Rosengårds Katolska kyrka i Malmö, Helgeandskyrkan i Lund, Uppsala domkyrka, Adolfsbergs kyrka i Örebro, S:t Pers kyrka i Uppsala, Två Systrars kapell i Kalmar, och i många andra kyrkobyggnader över hela landet.

På sin gård Björkelund byggde Eva Spångberg upp en uppmärksammad modell av Jerusalems tempel och snidade figurer till bibliska händelser som inträffat på tempelområdet. Under många år berättade hon för ett stort antal besökare som kom till gården om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Vissa år kom närmare 30 000 besökare till gården.[1]

Eva Spångberg var socialt verksam och som student i Uppsala initiativtagare till den s.k. Dragarbrunnsmissionen där, som ägnade sig åt hjälp åt socialt utsatta människor. Också i Björkelund ägnade hon sig åt att rehabilitera socialt utslagna människor genom att låta dem vara medarbetare där. Hon var en känd företrädare för den svenska högkyrkligheten och var en nära medarbetare till domprosten Gustaf Adolf Danell i Växjö, tillsammans med vilken hon bl.a. utgav en mycket använd lärobok för konfirmander. Hon var i yngre dagar verksam vid den närbelägna Hjelmserydsstiftelsen.

Eva Spångberg tilldelades Evangelistfondens hedersstipendium 2011.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Eva Spångberg har avlidit”. Dagen. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=284532. Läst 8 november 2011. [död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]