Överums Bruk AB

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Överums Bruk AB
Overumlogo2004.JPG
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Överum, Sverige
BranschVerkstadsindustri
ProdukterJordbruksredskap
Antal anställda170 (2011)
Historia
Grundat1655
Ekonomi
Omsättning220 miljoner SEK (2011)
Struktur
ÄgareKongskilde A/S

Överums Bruk AB är ett svenskt verkstadsföretag i Överum som utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter för jordbearbetning, sådd och spridning inom lantbruket. Företaget grundades 1655. Produktionen dominerades till en början av kanoner och kanonkulor, men i mitten av 1800-talet började plogar att produceras.

Överums Bruk ägs sedan 1998 av danska Kongskilde A/S som 2016 köptes av CNH Industrial och sorterar under New Holland Agriculture.[1] Antalet anställda vid Överums Bruk var år 2011 cirka 170 personer. Omsättningen uppgick till ungefär 220 miljoner kr.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Överums Bruk, som är beläget några mil norr om Västervik i Småland, grundades av valloner år 1655. De första ägarna hette Henrik De Try och Abraham De Besche. Främst var det flödet av vatten och tillgången på skog och i viss mån järnmalm som var de avgörande orsakerna till att bruket hamnade i Överum. Produktionen dominerades till en början av kanoner och kanonkulor, men även tackjärn och stångjärn producerades.

Efterfrågan på kanoner och kanonkulor minskade under senare delen av 1700-talet och en manufaktursmedja byggdes under ledning av den nye ägaren Carl Steen, där hästskor, spik, yxor och husgeråd började tillverkas. Kanongjutningen upphörde sen helt omkring sekelskiftet 1800 och verksamheten inriktades på husgeråd och byggnadssmide.

I början på 1800-talet blev släkten Adelswärd ägare till bruket, vilket har satt sina spår i den logotyp som Överums Bruk använder än idag. Under Adelswärds era anställdes år 1850 en verkmästare vid namn C P Spångberg som har en betydande roll i brukets historia. Det var nämligen C P Spångberg som skapade Överums första hästplog. Efter detta började Överums Bruk serietillverka hästplogar och detta pågick i 108 år fram till 1958. Antalet modellvarianter uppgick till 80, och antalet tillverkade plogar till över 500 000.

1918 köptes Överums Bruk upp av Svenska Tändsticks Aktiebolaget och en ny disponent vid namn Carl Sundberg tillträdde. Detta ledde till att bruket fick en nytändning och tillverkning av traktorplogar påbörjades 1928.

1943 köptes Överums Bruk upp av Åtvidabergs Industrier, även kallat Facit. Året efter Facits övertagande lanserades den första hydraulburna plogen och ett decennium senare kom världens första plog med helautomatisk stenutlösning. År 1959 lanserade sen Överums Bruk den första traktorburna växelplogen. Försäljningen av växelplogen slog däremot inte väl ut då marknaden inte var mogen för en så modern plog. Plogen var för tung för den tidens traktorhydraulik.

Succén dröjde till 1968 då S-plogen introducerades på marknaden. Detta var ett banbrytande plogsystem där ramen utgjordes av ett profilrör, där arbetsbredden var ställbar och stenutlösningen hydraulisk.

1972 tog Electrolux över ägandet av Överums Bruk i samband med Facitkrisen och detta varade till 1998 då nuvarande ägaren Kongskilde A/S i Danmark köpte företaget.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

I Överum tillverkas många av komponenterna till plogarna, såmaskinerna och rampspridaren. Produktionen sker med högteknologiska maskiner som tex automatiska svetsar och multirobotar som via dataprogram kan utföra en rad olika moment i hög hastighet. Även slutmontering till färdiga produkter sker i Överum.

Produkter[redigera | redigera wikitext]

Överums plogar finns i många olika varianter. De vanligaste plogarna är helburna plogar som enbart lyfts av traktorns trepunktslyft. Stora helburna plogar kräver mer lyftkapacitet av traktorn. Det kan kompenseras med en delburen plog som är försedd med ett stödhjul längst bak för att avhjälpa traktorn. Frontplogen är ny variant som blivit vanligare i jordbruket. Den kopplas fram på traktorn och ökar kapaciteten samt utnyttjar traktorns dragförmåga mer effektivt. De allra största plogarna som tillverkas är vagnplogar. Fördelen med vagnplog är att ramen är delad och plogen håller lättare samma djup över alla skär vilket kan bli svårt med lång delburen plog.

Överums såmaskiner finns i olika storlekar. De är gjorda för att ha en hög kapacitet med litet dragkraftsbehov från traktorn. Combi-Jeten är en såmaskin med två behållare, en för utsäde och en för konstgödsel. Det möjliggör att både så och gödsla i en enda överfart. Wing-Jeten är en maskin för avancerad gödsling som använder GPS-system för att sprida en exakt giva gödel över hela fältet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Jansson, E. Alfred (1955). Överums bruk tre hundra år : 1654-1954. Västervik: AB Överums Bruk. Libris länk 
  • Ring, Herman A (1894-1907). ”Öfverums Bruk”. Sveriges industri - dess stormän och befrämjare. Stockholm: Eklund. Libris länk. http://runeberg.org/rhasvindus/1/0159.html 
  • Rydström, C; Hazelius, Hjalmar (1871). Öfverums bruk med mekaniska verkstäder samt underlydande gods. Linköping. Libris länk 
  • Överums bruk : en modern industri med anor. Överum: Överums bruk. 1962. Libris länk 
  • Överums bruksmuseum : Hammarsmedjan : ett industriminne : en kort historik om Överums bruk ([Ny, rev. uppl.]). Överum: Överums hembygdsfören. 2004. Libris länk 

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=6553781