İbrahim Tatlıses

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
İbrahim Tatlıses.

İbrahim Tatlıses, född İbrahim Tatlı, även känd som Ibo, är en kurdisk/turkisk sångare, skådespelare och producent. Han föddes 1 januari 1952 i Şanlıurfa och har en kurdisk mor och arabisk far. Han talar kurdiska och turkiska och även en del engelska och arabiska men sjunger enbart på kurdiska och turkiska. I Turkiet är han mycket populär och han är även en känd sångare i Mellanöstern, Balkan, Azerbajdzjan och Grekland.

Ibrahim Tatlises föddes som Ibrahim Tatli (tatli betyder söt på turkiska). När han senare upptäcktes tillades suffixet -ses (röst på turkiska) i hans efternamn som då blev Tatlises, det vill säga söt/len röst.

Ibrahim Tatlises har medverkat i ett flertal filmer och en av de mest kända är Mavi Mavi som han spelade in 1983 med skådespelerskan och sångerskan Hülya Avşar. Ledmotivet såldes i flera miljoner, såväl i Turkiet som utomlands, och räknas som ett av hans allra bästa. Titellåten "Mavi Mavi" anses vara något av en kultlåt i Turkiet.

På senare år har Ibrahim Tatlises hållit i flera projekt jämsides sångkarriären. Han driver ett antal hotell- och restaurangkedjor samtidigt som han letar efter nya kommande talanger, han är en av de rikaste i Turkiet. Han är producent och programledare för sin egen tv-show "Ibo Show". 2007 gav han sig in i politiken och stöttade Cem Uzans "Genç Parti" (Unga Partiet), vars ideologi i huvudsak grundas på nationalism, sekularism och liberalism. Han hade börjat med att bygga upp byggnader i den kurdiska delen av Irak också men när han då var igång så blev han skjuten. d.v.s. Den 14 mars 2011 blev Tatlises skjuten i huvudet bakom en tv-studio i Istanbul och fördes till sjukhus, när han var på väg hem så kom det en vit bil körande över vägen framför honom och en av männen satt i bagaget sägs det och han hade ett vapen som då var Ak47, dem hade attackerat 11 gånger men som otur träffat en i Ibrahim tatlises huvud. Ibrahim Tatlises har efter många behandlingar och rehabilitation lyckats återhämta sig, dock inte helt då vänsterarmen i dagsläget befinner sig i ett förlamat läge. Ibrahim Tatlises rehabilitation skall fortsätta i USA. Ibrahim Tatlises har även passat på att gifta sig innan avfärden.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ . http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article8711710.ab.