-fobi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om efterledet -fobi. För den psykiatriska termen, se fobi.

Fobi används i överförd betydelse i icke-medicinsk eller icke-psykologisk mening, ofta om olika sorters avsky. Dessa termer är oftast konstruerade med efterledet -fobi. Ett antal av dessa termer beskriver en negativ attityd mot en specifik grupp människor, en åsikt eller ideologi utan saklig grund.

Icke-psykologiska medicinska tillstånd[redigera | redigera wikitext]

Ordet fobi kan också symbolisera andra tillstånd än rädsla. Till exempel, trots att termen hydrofobi betyder rädsla för vatten, så betyder den också oförmåga att dricka vatten på grund av illamående, eller kan beskriva en kemisk sammansättning som repellerar vatten. På samma sätt kan termen fotofobi användas för att definiera en fysisk åkomma (dvs. en motvilja mot ljus på grund av inflammerade ögon eller orimligt vidgade pupiller) och behöver inte nödvändigtvis betyda rädsla för ljus.

I brottsstatistik och politik[redigera | redigera wikitext]

I ett antal termer som slutar med efterledet -fobi används begreppet i överförd betydelse om annat än kliniska tillstånd. Termerna används i brottsstatistik för att ange motiv till hatbrott såsom hets mot folkgrupp, samt i sociologiska och politiska sammanhang som etiketter på konspirationsteoretiska uppfattningar.

Exempel på fobi i överförd betydelse[redigera | redigera wikitext]

Följande exempel är inte sjukliga fobier, utan avser motvilja, hat, hets, fientlighet, fördomar eller konspirationsteorier mot olika grupper:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Homofobi”. http://www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/homofobi. Läst 15 mars 2014. 
  2. ^ ”Islamofobi”. http://www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/islamofobi. Läst 22 mars 2014. 
  3. ^ ”Oikofobi”. http://www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/oikofobi. Läst 15 mars 2014.