Sexmästeri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från 6&)
Hoppa till: navigering, sök

Ett sexmästeri (Borås, Eskilstuna, Falun, Grythyttan, Gävle, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Trollhättan, Växjö, Örebro), även festmästeri (Visby), klubbverk (Uppsala), klubbmästeri (Stockholm, Ultuna), programutskott (Stockholm) eller festeri (Linköping, Norrköping, Umeå), är inom den svenska universitets- och högskolevärlden en studentförening eller grupp med ansvar för att anordna fester åt medstudenterna. Ofta är sexmästeriet underordnat en annan studentorganisation som en studentkår, en nation eller en studentsektion/utbildningsförening. Ordet kommer av det äldre svenska ordet sexa för fest, jämför svensexa.

Ett sexmästeri består av en sexmästare som är ordförande och sexmästarens medhjälpare kallas sexmästerister. Ofta är ansvarsområdena uppdelade på olika poster som sexmästeristerna har, exempelvis hovmästare och källarmästare.[källa behövs]

I Uppsalas nationer och föreningar kallas den festansvarige traditionellt för klubbmästare eller klubbmästarinna, även om den formella titeln ofta är kurator eller vice ordförande. Vid vissa nationer är klubbmästare och klubbmästarinna separata poster och innehavarna tituleras därefter oavsett kön. De som tillhör festverksamheten kallas klubbverkare och utgör tillsammans klubbverket.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sveriges äldsta klubbmästeri, Stockholm Universitets Studentkårs Klubbmästeri, bildades den 26 november 1883. Föreningen, som då kallades Stockholms högskolas studentförening under slutet av 1800-talet fram till 1929, gav sedermera även upphov till Stockholms Universitets Studentkår.

1888 fanns det vid Ultuna Elevkår (Uppsala) en klubbmästare. Idag fortlever traditionen i Ultuna Studentkår och klubbmästaren backas numera upp av ett helt klubbmästeri.

Den äldsta studentförening som benämnt sig som "sexmästeri" startades på Handelshögskolan i Göteborg 1927. Det är idag fortfarande aktivt och sköter verksamheten i Handelspuben. Dock finns Handelshögskolan i Stockholms Studentkårs Programutskott som grundades 1921 och vars arbete leds av en klubbmästare.

Rang och titel[redigera | redigera wikitext]

Varje sexmästeri ger oftast sina aspiranter något unikt namn.

I Umeå så kallar man aspiranterna olika beroende på vilket program de läser. Som exempel kallas civilingenjörprogrammet i biotekniks festeri, "Mamma Mu":s aspiranter "kalvar", som kopplas till programmets symbol, E-kon.

Ordet "nØllan" förekommer ofta på KTH:s klubbmästerier.

I Ronneby kallades aspiranterna "rookies".

I Karlskrona kallas aspiranterna för "Sappar", en liten tvist på den konventionella titeln "Aspar".

DISK i Kista kallar sina aspiranter för "trasor" eller "DISK-trasor" för att anknyta till kårens namn.

Trollhättans aspiranter kallas för "sexslavar".

Merparten av alla sexmästerier i Göteborg kallar sina aspiranter "aspar" kort och gott, med variation på stavningen.

Maskinteknologsektionen sexmästeri vid Luleå Tekniska Universitet, 6M, kallar sina aspiranter för "Wannabes" eller "Wannababes". Medlemmarna bär rosa byggvästar medan wannabes har på sig rosa reflexvästar.[1]

I Eskilstuna kallas aspiranterna för "Provkörare".

Anledningen att aspiranter inte direkt antas som medlemmar är oftast att sexmästeriet vill lära känna aspiranterna först, då de kan jobba med alkoholservering och dylikt för kåren. Under aspirantperioden brukar även fester och pubar anordnas tätare för att inviga de nya i studentlivet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”6M Sexmästeri”. www.facebook.com. https://www.facebook.com/6mltu. Läst 11 oktober 2015. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tunberg, Sven (1957). Stockholms Högskolas Historia. Norstedt